Περίπλοκο το εγχείρημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με πολλά ενδιάμεσα στάδια και διαδικασίες έως την ολοκλήρωσή του και “σφιχτά” χρονοδιαγράμματα.

Σειρά σημαντικών βημάτων που πρέπει να γίνουν και να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα απαιτούνται μέχρι την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας για την αποεπένδυση του λιγνιτικού της δυναμικού.

Το αναμενόμενο από μέρα σε μέρα market test που θα προχωρήσει από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου 2018, από το οποίο και θα προκύψουν οι όροι του διαγωνισμού. Εκτιμάται δε ότι η DG Comp θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τουλάχιστον 40 επενδυτές από την εγχώρια ενεργοβόρο βιομηχανία, τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς και ενεργειακές επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Από την εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψήφιων επενδυτών θα προκύψει και η βάση για τη διαμόρφωση του “καλαθιού” των παγίων που θα πωληθεί.
Ως “πιο λογικό σενάριο” χαρακτηρίζεται από κύκλους της ΔΕΗ η πώληση δύο ξεχωριστών “πακέτων”, εκ των οποίων το ένα θα αφορά τις μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία της Φλώρινας και το άλλο το ανάλογο δυναμικό της Μεγαλόπολης. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει μεμονωμένα ενδιαφέρον για ορυχεία ή μονάδες.

Σημειώνουν, πάντως, ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και της πώλησης από την επιχείρηση, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη τεσσάρων συμβούλων για τα αντίστοιχα ζητήματα: τα χρηματοοικονομικά, την απόσχιση των μονάδων και των ορυχείων, την αποτίμηση αυτών και τα νομικά. Αναφέρουν πάντως ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου αυτές οι διαγωνιστικές διαδικασίες να “τρέξουν” πιο γρήγορα και όχι με τους συνήθεις ρυθμούς των ΔΕΚΟ, ώστε να τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Ως γνωστόν, τον διαγωνισμό θα διενεργήσει η ίδια η ΔΕΗ και η προκήρυξη εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος Μαΐου, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί διάφορες κινήσεις, όπως η ολοκλήρωση της απόσχισης μονάδων και ορυχείων αλλά και όλες οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Εκτιμάται πάντως ότι η επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων αποτελεί επιθυμία της DG Comp, προκειμένου να κλείσει οριστικά το θέμα της συμμόρφωσης της χώρας μας προς την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή.

Αναφορικά με το θέμα της επέκτασης των ωρών λειτουργίας των μονάδων στο Αμύνταιο και στην Καρδιά (ιδανικά στις 32.000 ώρες -από 17.500 σήμερα) επίσης υπάρχει η αίσθηση ότι θα καταλήξει θετικά, αν και ακόμα αναμένεται οι σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών των Βρυξελλών (DG Env). Ήδη φαίνεται ότι από το 2019 είναι πιθανό να υπάρξει σημαντικό έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρισμού αν δεν αλλάξει το ισχύον καθεστώς των μειωμένων ωρών των μονάδων αυτών, αφού συχνά μπαίνουν εκτάκτως σε λειτουργία για την κάλυψη αναγκών του συστήματος, κατά παρέκκλιση του σχεδιασμού για λήξη της διάρκειας ζωής τους το 2020 -κάτι που έγινε και τον περασμένο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης.