Την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στον τομέα ηλεκτρισμού, ώστε να υπάρξει ένα ουδέτερο ενεργειακό μίγμα νωρίτερα από το 2050, αποφάσισαν οι εταιρείες του τομέα ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Η Eurelectric (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού), στον οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την ηλεκτρική βιομηχανία στην Ευρώπη. Οι εθνικοί σύνδεσμοι και οι επικεφαλής/στελέχη από όλες τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη συμφώνησαν σε μια «δήλωση οράματος», με την οποία δεσμεύονται ότι ο τομέας θα επιταχύνει την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια λαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες «απανθρακοποίησης» της Ευρώπης στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οι ηγέτες του τομέα δεσμεύτηκαν όλοι να αναλάβουν δράση προκειμένου να στηρίξουν την στροφή σε οικονομικό επίπεδο σε μια αποδοτική κλιματικά φιλική κοινωνία και να επιτύχουν ένα αξιόπιστο ουδέτερο σε άνθρακα ηλεκτρικό μείγμα στην ΕΕ πολύ πριν τα μέσα του αιώνα (2050).

Ο Francesco Starace, πρόεδρος της Eurelectric και διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Enel δήλωσε «η βιομηχανία μας βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία στο δρόμο προς μια προοδευτική ‘απανθρακοποίηση’ και ένα πλήρως βιώσιμο Ευρωπαϊκό ενεργειακό μέλλον. Ο ηλεκτρισμός παίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στο να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα και η Eurelectric θα ηγηθεί αυτού του μετασχηματισμού. Η παρούσα ανακοίνωση δείχνει πως μαζί είμαστε αποφασισμένοι να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση μέσα από τον προοδευτικό εξηλεκτρισμό της Ευρωπαϊκής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ παράλληλα θα καταστήσουμε τον ηλεκτρικό τομέα της Ευρώπης με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα πολύ πριν τα μέσα του αιώνα».

Σύμφωνα με την Eurelectric με το νέο όραμα ο τομέας ενδυναμώνει την δέσμευσή του να επενδύσει στην γενιά της καθαρής ενέργειας και σε άλλες λύσεις που επιτρέπουν αυτή τη μετάβαση και κυρίως να βοηθήσει να επιταχυνθούν οι μειώσεις σε εκπομπές CO2 σε άλλους τομείς μέσω της αυξανόμενα αποδοτικότερης χρήσης καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης, των μεταφορών και της βιομηχανίας είναι μια επωφελής για όλους κατάσταση καθώς έρχεται με υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερες εκπομπές CO2, Η άνοδος των ψηφιακών λύσεων και οι τεχνολογίες αποκεντρωμένης παραγωγής έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για το νέο όραμα.

Η δήλωση αυτή αντανακλά την πλήρη δέσμευση των εταιρειών ηλεκτρισμού να επενδύσουν σε καινοτομία, να δημιουργήσουν νέα διατομεακά επιχειρηματικά μοντέλα και να διασφαλίσουν ότι ο ηλεκτρισμός θα συνεχίσει να δημιουργεί αξία στις δεκαετίες που θα έρθουν.

Η ανακοίνωση έγινε αφού προηγήθηκε μια ολοκληρωμένη διαδικασία διαβούλευσης που απασχόλησε τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη.

Η τελική δήλωση έλαβε ομόφωνη στήριξη για την υιοθέτησή της. Καταδεικνύει την αταλάντευτη δέσμευση από τον ηλεκτρικό τομέα να παίξει έναν ρόλο κλειδί στην μετάβαση προς μια βιώσιμη, έξυπνη και ενεργειακά αποδοτική κοινωνία.

Μετά την υιοθέτηση αυτής της δήλωσης οράματος, ο ευρωπαϊκός τομέας ηλεκτρισμού θα ξεκινήσει πολλά έργα τα επόμενα χρόνια στοχεύοντας στην αναγνώριση των προκλήσεων και των ευκαιριών μιας επιταχυνόμενης μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Καθώς ο τομέας ξεκινά το ταξίδι του, θα κινητοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις κοινότητες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία σε αυτά τα έργα, καταλήγει η Eurelectric.