Σε διετή παράταση των αδειών λειτουργίας της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέχρις ότου προσαρμοστούν στη σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία, χωρίς να διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, προχώρησε το ΥΠΕΝ.

Σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ από το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων, προβλέπεται η παράταση της ισχύος των αδειών λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατά δύο χρόνια, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, η παράταση αφορά:

-την προσωρινή ενιαία άδεια λειτουργίας που έχει χορηγηθεί σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ που υπάγονται στην Ενιαία Άδεια Παραγωγής αυτής,
-την προσωρινή άδεια λειτουργίας η οποία έχει χορηγηθεί στις μονάδες της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με αυτοτελή άδεια παραγωγής από 24/1/2002 έως 19/8/2005 που βρίσκονται σε λειτουργία κατά την ημερομηνία αυτή,
-την προσωρινή ενιαία άδεια λειτουργίας με την οποία καλύπτονται οι μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ σε μικρά απομονωμένα συστήματα και απομονωμένα μικροδίκτυα.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν και στα αιολικά πάρκα τα οποία έχουν διαβιβαστεί από τη ΔΕΗ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις για την χορήγηση αδειών.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση έκδοσης βεβαίωσης τήρησης περιβαλλοντικών όρων ως προϋπόθεση για την έκδοση μεμονωμένων αδειών, καθώς κρίνεται μη συμβατή με τις διατάξεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και επιθεώρηση.

Η διάταξη αυτή θεωρείται αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός μέχρι την έκδοση των μεμονωμένων αδειών λειτουργίας για τις μονάδες της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην ουσία, ενώ εκκρεμεί η έκδοση των μεμονωμένων αδειών, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν έγκαιρα την διαδικασία. Παράλληλα, απαιτείται προκειμένου να εναρμονιστεί η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με τη σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία.