Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε σήμερα τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την επωνυμία «Στρατάρχης Βασιλέφσκι» στα παράλια της περιοχής του Καλίνινγκραντ.

Ο πλωτός σταθμός LNG αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του ρωσικού αυτού θύλακα, ώστε να μην εξαρτάται για την τροφοδοσία του σε φυσικό αέριο από τον αγωγό Μινσκ- Βίλνιους- Κάουνας- Καλίνινγκραντ. Ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής του Καλίνινγκραντ που ανέρχονται σε 3,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ενώ η κατασκευή του εκτιμάται ότι κόστισε 60 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 800 εκατ. ευρώ).

Μόλις εγκαινιάσθηκε ο πλωτός τερματικός σταθμός, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματάει την τροφοδοσία της περιοχής του Καλίνινγκραντ μέσω της Λευκορωσίας και της Λιθουανίας και συγκεκριμένα μέσω του αγωγού Μινσκ- Βίλνιους- Κάουνας- Καλίνινγκραντ. « Ο στόχος που θέσαμε, να διασφαλίσουμε την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής του Καλίνινγκραντ μέσω της θάλασσας, επιτεύχθηκε», δήλωσε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Πούτιν ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον πλωτό σταθμό μοναδική δεξαμενή αερίου, η οποία θα είναι σε θέση να παρέχει μια «σίγουρη και σταθερή τροφοδοσία με φυσικό αέριο» ιδιαίτερα τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι πλέον ενεργειακά αυτόνομη, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας , ενώ ένας τρίτος σταθμός θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο νέος πλωτός σταθμός LNG βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τις ακτές και προστατεύεται από έναν κυματοθραύστη μήκους 700 μέτρων, ο οποίος μπορεί να αντέχει τις πιο ισχυρές θύελλες στην Θάλασσα της Βαλτικής. Το βάθος των υδάτων στο σημείο που βρίσκεται ο πλωτός σταθμός φθάνει τα 19 μέτρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS,Interfax, Vedomosti