Στα 45,5 δισ. ευρώ φθάνουν οι εκτιμώμενες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας κατά τη δεκαετία 2018 - 2027, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το 2019 που παρουσιάστηκε σήμερα.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων (11 δισ. ευρώ) αναμένονται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, 8,2 δισ. ευρώ σε αιολικά, 5,5 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά και 5,5 δισ. ευρώ επίσης στα δίκτυα.

Το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι το 2020 με την λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ θα διακινούνται μέσω Ελλάδας 13 - 14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως ενώ το 2030 με την προσθήκη νέων αγωγών, σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου κλπ. το μέγεθος θα αυξηθεί σε 30 δισ. , που θα αντιστοιχεί τότε στο 6% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος σημείωσε ότι η επίτευξη των στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας για το 2020 οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση ενώ επεσήμανε την ανάγκη ραγδαίου μετασχηματισμού της ΔΕΗ με μετατροπή της, όπως είπε χαρακτηριστικά σε θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σημείωσε ακόμη ότι επιβλήθηκε βίαιη προσαρμογή της επιχείρησης με δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ότι η αναδιάρθρωση της εταιρείας είναι αναγκαία προκειμένου να μην γίνει εκ νέου βίαια από την αγορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μιχάλης Φιλίππου τόνισε, εξάλλου, ότι η χώρα μας είναι σε πλεονεκτική θέση για να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη με τις νέες υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης που αναπτύσσονται.