Εντονότερο ανταγωνισμό, περισσότερους «παίκτες» και φυσικά προϋποθέσεις για υψηλότερο τίμημα φαίνεται πως «κρύβει» η σχεδόν δίμηνη παράταση που έλαβε η φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διάθεση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η απόφαση της παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή οικονομικών προσφορών έως τις 16 Φεβρουαρίου (η αρχική προθεσμία ήταν στις 22 Δεκεμβρίου) ικανοποίησε σχετικό αίτημα των υποψήφιων επενδυτών που περιλαμβάνονται στη short list.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί η κοινοπραξία των Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie, διαχειριστών του ιταλικού, του ισπανικού, του βελγικού και του ολλανδικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, αντίστοιχα, καθώς και η ισπανική Regasificadora del Noroeste.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση αυτή μάλλον προμηνύει θετικές εξελίξεις, καθώς αναμένεται να διευρυνθεί η συμμετοχή υποψήφιων επενδυτών σε «όχημα» υπό την ισπανική Regasificadora, που, όπως προαναφέρθηκε, στην πρώτη φάση προσήλθε μεμονωμένα απέναντι στους τέσσερις μεγάλους Ευρωπαίους διαχειριστές.

Συνυπολογίζοντας ότι πηγές της αγοράς -και όχι μόνο- εξέφραζαν όλο το προηγούμενο διάστημα προβληματισμό για τον περιορισμένο ανταγωνισμό που δημιουργούσαν οι αρχικές συνθήκες, σε σχέση με τη διαμόρφωση των οικονομικών προσφορών, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πλέον η συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από τη «βάση» των 400 εκατ - που μάλιστα στην προηγούμενη αποτυχημένη διαδικασία επιχείρησε ακόμα και να περιορίσει ο μοναδικός «παίκτης», η αζέρικη Socar, εγείροντας διάφορα ζητήματα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νούμερο αυτό μάλλον δεν ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει η είσοδος επιπλέον παικτών, οπότε εκτιμάται ότι οι τελικές προσφορές θα είναι αισθητά βελτιωμένες.

Σημειώνεται ότι μετά την παράταση αναμένεται αντίστοιχα και η όλη διαδικασία να μετατεθεί χρονικά, καθώς αρχικά η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή τοποθετούταν εντός του Φεβρουαρίου 2018, ενώ έως τον Απρίλιο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας, ώστε έως τον Ιούνιο να γίνει η μεταβίβαση του καταβληθέντος τιμήματος στους μετόχους του ΔΕΣΦΑ (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ) από τον αγοραστή.