Τις εξελίξεις στο πεδίο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει η χώρα μας σε συνδυασμό με τη σταδιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας για έρευνα κι εκμετάλλευση σε βαθιά και υπερβαθιά θαλάσσια ύδατα, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς.

Μιλώντας στο 6ο Συνέδριο του "Eastern Mediterranean Gas Conference", το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου, στη Λευκωσία ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι «Όσο προχωράει η έρευνα από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το βάθος του νερού περνά από μέσο όρο 1.500 μέτρα σε 2.000 μέτρα, κι όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία έρευνας υδρογονανθράκων, μεσοπρόθεσμα (σε διάστημα 3-4 ετών), το ενδιαφέρον της βιομηχανίας θα μεταφερθεί σταδιακά στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη» εκτίμησε ο κ. Μπασιάς, σημειώνοντας ότι «αυτή η εξέλιξη θα τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των καινοτομικών εφαρμογών και της ασφάλειας των υπεράκτιων γεωτρήσεων».

Τέλος, επανέλαβε ότι την τρέχουσα περίοδο περισσότερες από 4 παραχωρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία επικύρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η προώθηση των 5 νέων περιοχών ερευνών σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις.