Στις συζητήσεις για τις ενεργειακές διασυνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Στον τομέα του φυσικού αερίου υπάρχει η συζήτηση για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς από τη Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Μακεδονία, που θα ενισχύει τις διασυνδέσεις με τις βαλκανικές χώρες, ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Επίσης υπάρχει η συζήτηση για το θέμα του παλιού αγωγού διακίνησης πετρελαίου που είχε σταματήσει και που τώρα υπάρχει η προοπτική να ανοίξει για μεταφορά από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία. «Υπάρχει μια παλιά σύμβαση που πρέπει να αναθεωρηθεί. Βρισκόμαστε σε στάδιο διαπραγματεύσεων ώστε να λειτουργήσει ξανά ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια αγορά σχετική μικρή, αλλά ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξης και στη γειτονική χώρα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει μια γενικότερη ενοποίηση του βαλκανικού συστήματος ενέργειας. Η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος σε βαλκανικό επίπεδο, ανοίγοντας νέες δυνατότητες στην αγορά που έχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται τα επόμενα χρόνια».

Σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σταθάκης μίλησε για «άγονη κριτική η οποία προστίθεται σε μια σειρά από καταστροφολογικές προβλέψεις και αφηγήματα και η οποία θέτει εμπόδια σε κάτι το οποίο θα βρει το δρόμο του εκ των πραγμάτων». Η συμφωνία, πρόσθεσε, «έχει τεράστια διεθνή αποδοχή και ανάλογα θα κινηθούν οι οικονομικές σχέσεις. Η κινδυνολογία της ΝΔ είναι άγονη και δεν συμβάλλει σε μια διαδικασία με τεράστιο εθνικό όφελος [...] για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα».

Τέλος για τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ανέφερε: «Η καινούργια ρύθμιση διατηρεί όλα τα στοιχεία του νόμου του 2016. Ο νόμος είχε δύο καινοτομίες που διατηρούνται. Πρώτον να υπάγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τώρα προστίθενται και τα επιχειρηματικά δάνεια, με αυστηρούς όρους. Θυμίζω πως ο παλιός νόμος Κατσέλη συμπεριελάμβανε μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Η δεύτερη σημαντική καινοτομία αφορά την επιδότηση που δίνει το Δημόσιο για τα πολύ αδύναμα νοικοκυριά. Έχει και επιπρόσθετες καινοτομίες. Είναι ένας πολύ καλός νόμος και κινείται στο ίδιο πνεύμα με τον προηγούμενο του 2016».