Μετά από αρκετές χρονικές μεταθέσεις φαίνεται πλέον πως μετρά ανάποδα ο χρόνος για την προκήρυξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ».

Ηδη έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά όλες οι σχετικές πληροφορίες, όπως οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης και τα παρεχόμενα κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 292,18 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα και με τον οδηγό, ο μέγιστος προϋπολογισμός των δαπανών αναβάθμισης θα φτάνει τις 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα, όπως επίσης και ότι το ποσοστό επιδότησης θα μπορεί να αγγίξει το 70%, με τη διαφορά, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα πως το ποσοστό αυτό θα καθορίζεται από εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα ενεργοποιείται η επίσημη διαδικτυακή πύλη ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από πλευράς ενδιαφερομένων για υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα.

Τα βήματα για κατάθεση αίτησης

Οι δικαιούχοι θα κάνουν χρήση του τυποποιημένου, στην εν λόγω πλατφόρμα, Εντύπου Υποβολής Αίτησης. Επίσης, θα επιλέγουν, εάν επιθυμούν χορήγηση δανείου και τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό που θα εξετάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Η αίτηση αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας του υποψηφίου και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά υπαγωγής και τα οποία θα έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά από τον υποψήφιο, προσκομίζονται στον Δικαιούχο (σ.σ. το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) με την υποβολή της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου.

Εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις δεν εγκρίθηκαν, θα ενημερώνονται εντός 10 ημερών από την έκδοση της σχετικής απόφασης απόρριψης και θα αναγράφεται και ο ακριβής λόγος απόρριψής τους.

Σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος, στη συνέχεια, οι δυνητικά Ωφελούμενοι απευθύνονται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας). Οι παρεμβάσεις δύνανται να πραγματοποιηθούν και πριν από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, με αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη.

Στη συνέχεια, οι «δυνητικά ωφελούμενοι» αναρτούν στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος στοιχεία που αφορούν στο ΠΕΑ, στις παρεμβάσεις που έχουν συμφωνήσει με τον ενεργειακό επιθεωρητή και οδηγούν στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου, καθώς και το αντίστοιχο κόστος αυτών και λοιπά δικαιολογητικά.

Διενεργείται έλεγχος των στοιχείων που εισήχθησαν στο πληροφοριακό σύστημα και γίνεται η υπαγωγή των αιτήσεων στο Πρόγραμμα.
Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι Ωφελούμενοι απευθύνονται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρησητης ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ. Βάσει του νέου ΠΕΑ και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους Ωφελούμενους τα κίνητρα του Προγράμματος.

Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του έργου, μπορεί να ανατίθεται από τους «δυνητικά ωφελούμενους» σε σύμβουλο έργου.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών καλύπτονται από το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.
H υποβολή αιτήσεων ορίζεται μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του Προγράμματος ανά Περιφέρεια και όχι μετά την 31.12.2021. Επίσης, η επιλεξιμότητα υποβαλλόμενων δαπανών για την ολοκλήρωση των έργων των Ωφελουμένων του προγράμματος λήγει την 16/06/2023.

Δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία, τα οποία έχουν ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 40.000 ή τις 50.000 ευρώ, αντίστοιχα. Εφόσον δεν ξεπερνά το όριο αυτό, το ποσοστό της επιδότησής του θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται και το οποίο, για παράδειγμα, είναι 60% για ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και 40% για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 20.000 ευρώ.
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεπεράσει το 70%. Επίσης, στην περίπτωση των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ή οικογενειακό από 45.000 έως 50.000 ευρώ, δεν προβλέπεται επιδότηση.