Σε επενδύσεις ύψους 93 εκατ. ευρώ προχωρά στην πενταετία μέχρι και το 2023 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προσθέτοντας 297 χιλιόμετρα αγωγών στο δίκτυό της, με προοπτική να αυξήσει κατά 63.000 τους οικιακούς πελάτες της, ώστε οι πωλήσεις φυσικού αερίου να ανέρχονται σε 436 εκατ. κυβικά μέτρα, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας.

Μιλώντας από το βήμα αποψινής εκδήλωσης που έγινε με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και στη Λάρισα με δορυφορική σύνδεση, ο κ. Μπακούρας υπογράμμισε ότι στο τέλος του 2018, οι συνολικές επενδύσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε υποδομές και κύρια σε δίκτυα, διαμορφώνονταν σε 546 εκατ. ευρώ.

«Τα δίκτυά μας σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη εκτείνονται σε 2.335 χλμ., έχουμε εγκατεστημένους 328.682 μετρητές και οι ετήσιες πωλήσεις αερίου έχουν αυξηθεί στα 380 εκατ. κυβικά μέτρα» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι πριν από 20 χρόνια, όταν ΔΕΠΑ και Ιtalgas έπαιρναν άδειες φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, «έμπαιναν σε μια ανύπαρκτη στην πραγματικότητα αγορά, με μηδέν οικιακούς καταναλωτές, μόλις 18 βιομηχανικούς πελάτες, δίκτυο 456 χλμ. και με τις πωλήσεις σε κυβικά μέτρα αερίου να ανέρχονται σε 13,2 εκατομμύρια».

Μετά από 20 χρόνια, η ενιαία πλέον ΕΔΑ ΘΕΣΣ «συνεχίζει να αναπτύσσει δίκτυα και υποδομές, γιορτάζει ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα το δρόμο που άνοιξε στο ελληνικό ενεργειακό τοπίο, έχοντας φέρει το φυσικό αέριο στο 60% των νοικοκυριών σε αυτές τις δύο περιοχές».

Ο κ. Μπακούρας επισήμανε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ δεν σταμάτησε να επενδύει ούτε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και υπενθύμισε ότι οι πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας, πέτυχαν σε χρόνους- ρεκόρ την προσαρμογή στις αλλαγές της νομοθεσίας που επέβαλε τον χωρισμό της διανομής από την εμπορία και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη άλλωστε υπάρχουν 15 προμηθευτές στην αγορά» υπογράμμισε. Τόνισε ότι οι «δύο ΕΠΑ, μέχρι πριν τρία χρόνια και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σήμερα, έχει αλλάξει το πρόσωπο της αγοράς, δίνοντας απασχόληση σε περίπου 3.000 επαγγελματίες στον κλάδο του φυσικού αερίου».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια ανάπτυξης και νέων συνδέσεων στην Θεσσαλία, Ευθυμία Καλογήρου, σε σύντομο χαιρετισμό της από το βήμα της εκδήλωσης στη Λάρισα, μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα αποτελέσματα της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην περιοχή είναι ιδιαίτερα θετικά και γνωστοποίησε: «τα συμβόλαια που έχουμε με οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες ξεπερνούν σήμερα τα 100.000».

Στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο, το «παρών» έδωσε και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Στη σύντομη τοποθέτησή της υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημαντική συμβολή της εταιρείας στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της ΖeniΘ και πολλοί επιχειρηματίες των κλάδων ενέργειας και κατασκευών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν ο πρώτος, αλλά και ο τελευταίος καταναλωτής που συνδέθηκε με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα που χρησιμοποίησε φυσικό αέριο, καθώς και ο πρώτος πελάτης συμπιεσμένου φυσικού αερίου.