Χρονιά ριζικών αλλαγών θα είναι το 2018 για τις αγορές ενέργειας και κυρίως του ηλεκτρισμού, καθώς θα πραγματοποιηθεί βαθμιαία η μετάβαση στο μοντέλο-στόχο (targetmodel) της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Στόχος της ΕΕ είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την εφαρμογή κοινών κανόνων, προκειμένου σταδιακά να γίνει ενοποίηση των αγορών και να επιτευχθεί πιο αποδοτική χρήση των διευρωπαϊκών υποδομών δικτύων. με στόχο τη σταδιακή «ενοποίηση» των αγορών και την αποδοτικότερη χρήση των διευρωπαϊκών δικτυακών υποδομών.

Ήδη βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Ιανουαρίου 2018, οι κώδικες των νέων αγορών που θα δημιουργηθούν από την μετάβαση στο μοντέλο στόχο.
Ειδικότερα, η διαβούλευση αφορά στα εξής:

-Τον Κώδικα Χονδρικής Αγοράς Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας (στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα) και το συνοδευτικό κείμενο με λεπτομερή ανάλυση της λειτουργίας της εν λόγω αγοράς.
-Τον Κώδικα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και το αντίστοιχο συνοδευτικό κείμενο με λεπτομερή ανάλυση της λειτουργίας της. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του Ελάχιστου Μεταβλητού Κόστους ως κανόνα αποδοχής προσφορών έγχυσης στις συμβατικές μονάδες παραγωγής θα επανεξετασθεί σε συνδυασμό με την εφαρμογή της σύζευξης της αγοράς μας με γειτονική αγορά.
-Τον Κώδικα Ενδοημερήσιας Αγοράς και το συνοδευτικό κείμενο με λεπτομερή ανάλυση της λειτουργίας της.
-Το Παράρτημα Κωδίκων με τους Κανόνες Εγγραφής και Συμμετοχής στη Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά.
-Το Τεύχος Ορισμών.

Πρόκειται για κείμενα που έχουν συνταχθεί βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ενώ θα ακολουθήσει φάση δεύτερης δημόσιας διαβούλευσης, μετά την προσαρμογή τους στις επερχόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου νόμου (Χρηματιστήριο Ενέργειας).

Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Επίσης, από την επόμενη χρονιά αναμένεται και η ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής αγοράς ενέργειας και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και ευρύτερα διεθνή πρότυπα.

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του σχετικού νέου θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου σκοπός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η οργάνωση και η διαχείριση των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά και Αγορά Εξισορρόπησης), Φυσικού Αερίου, Περιβαλλοντικών Αγορών ή και Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων.

Προβλέπεται επίσης ότι στην Ανώνυμη Εταιρεία που θα συσταθεί θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, ύστερα από απόσχιση από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Στην εταιρεία η συνολική συμμετοχή επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της.

Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ώστε οι απαιτούμενοι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι κατά την έναρξη του μοντέλου-στόχου (targetmodel) και τους κανόνες της ενοποιημένης αγοράς.
Μετά την απόσχιση, στις αρμοδιότητες του ΛΑΓΗΕ θα παραμείνει η διαχείριση των ΑΠΕ και των Εγγυήσεων Προέλευσης, και γι’ αυτό και θα μετονομασθεί σε «Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης».