«Πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την περιοχή» χαρακτηρίζει την έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κέιτ Μ. Μπερνς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των χθεσινών εγκαινίων των έργων του IGB.

«Θεωρούμε την κατασκευή του IGB πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, για την περιοχή, και σε ό,τι αφορά το άνοιγμα όλης της περιοχής στη διαφοροποίηση (των πηγών ενέργειας), που είναι κάτι το οποίο ανέμεναν για πολύ καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, επισημαίνοντας τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο συγκεκριμένο έργο.

Υπογράμμισε, δε, ότι η ενέργεια είναι ένα «πολύ σημαντικό τμήμα του πώς βλέπουμε την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας», παραπέμποντας και σε σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από τον χώρο του Rose Garden, στην αυλή του Λευκού Οίκου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείσα για την προοπτική σύνδεσης του IGB με την πλωτή πλατφόρμα LNG στην Αλεξανδρούπολη, η Αμερικανίδα διπλωμάτης απάντησε: «Όπως ο ΤΑΡ συνδέει οριζόντια την περιοχή, ο IGB προσφέρει μια κάθετη λύση, βοηθώντας στη μεταφορά πόρων από την Αλεξανδρούπολη ως τη Βουλγαρία και ίσως και παραπέρα στην περιοχή, που θα ήταν μια μεγάλη ελπίδα, και ανοίγει νέες ευκαιρίες για πόρους, βάζοντας -όπως ελπίζουμε- τον LNG στην Αλεξανδρούπολη σε μια πιο τακτική βάση».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, μετά την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, η κ. Μπερνς σημείωσε: «Αυτό το θεωρούμε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ανάπτυξης της (διμερούς) σχέσης. Τον τελευταίο χρόνια κάναμε πολλά προκειμένου να φέρουμε εδώ Αμερικανούς αξιωματούχους σε τακτική βάση προκειμένου να δουν τις ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα. Και ακόμα περισσότερο να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα. Η στήριξη και συμμετοχή μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε στόχο και το να δούμε την ενέργεια σ' αυτό το τμήμα του κόσμου. Και καθώς εξελίσσεται ο στρατηγικός διάλογος έχουμε αναπτύξει ένα συγκεκριμένο τμήμα της ατζέντας που επικεντρώνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και στους τρόπους που μπορούμε να δούμε από κοινού την ενεργειακή συνεργασία».

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης αναφέρθηκε και στην προοπτική αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Αυτή είναι προφανώς μια απόφαση των αμερικανικών εταιρειών. Θα κοιτάξουν την αγορά και θα δουν τι υπάρχει εκεί. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε δώσει τόση μεγάλη προσοχή και οι υποδομές αναπτύσσονται, αυτό είναι ένα πολύ θετικό σήμα για τις εταιρείες. Οι υποδομές είναι εδώ, η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη και όλοι κοιτούν προς αυτήν την περιοχή υπό ένα νέο πρίσμα. Αυτό θα παράσχει ίσως ένα θετικό κίνητρο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις».