Μια νέα εποχή για την εγχώρια ενεργειακή αγορά σηματοδοτεί το 2018, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρισμού και οι εταιρείες φυσικού αερίου μετεξελίσσονται σε ενεργειακούς παρόχους, προσφέροντας στους καταναλωτές συνδυαστικά πακέτα αερίου-ηλεκτρισμού, αλλά και επιπλέον, συμπληρωματικά προϊόντα-υπηρεσίες.

Πεδίο έντονου ανταγωνισμού «ανοίγει» τη νέα χρονιά η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με τις εταιρείες των δύο κλάδων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους καλύπτοντας όλες τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών με οφέλη στα τιμολόγια, αλλά και πρόσθετες παροχές.

Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από τις αρχές του νέου χρόνου και για τους λεγόμενους «μη επιλέγοντες» πελάτες, δηλαδή τα νοικοκυρά ανοίγει νέους ορίζοντες στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων του χώρου με την είσοδο κι άλλων «παικτών», ενώ αίρεται το μονοπώλιο των σημερινών εμπορικών εταιρειών (ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) που επίσης επεκτείνονται και σε άλλες αγορές.

Για πρώτη φορά συνδυαστικά πακέτα φυσικού αερίου και ρεύματος

Πάντως, η μεγαλύτερη αλλαγή που αναμένεται να φέρει η απελευθέρωση είναι η εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας συνδυαστικών πακέτων φυσικού αερίου και ρεύματος, με χαμηλότερες χρεώσεις από αυτές που ισχύουν για τα δύο τιμολόγια ξεχωριστά. Ένας καταναλωτής θα μπορεί στο εξής να καλύπτει συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της κατοικίας ή της επιχείρησής του επιλέγοντας μια μόνο εταιρεία και φθηνότερο, συνολικά τιμολόγιο, κάτι που ήδη απολαμβάνουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι προμηθευτές ρεύματος αλλά και οι εμπορικές εταιρείες του αερίου φέρονται έτοιμες για μεγάλες τομές το 2018, καθώς με την σύγκλιση των δύο κλάδων οι επιχειρήσεις θα δραστηριοποιούνται και στις δύο αγορές.

Στο ρεύμα οι δύο ΕΠΑ

Ήδη εντός του Δεκεμβρίου οι ΕΠΑ Αττικής και η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το 2018. Η πρώτη ανακοίνωσε την είσοδό της από τον Ιανουάριο στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς και κάλυψη ενεργειακών αναγκών συνολικά σε όλη τη χώρα με την παροχή πακέτων που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μειώσεις τιμολογίων έως 25%.

Η εταιρεία μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας, προσφέροντας ανταγωνιστικό συνδυαστικό πακέτο φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος -υπό την ονομασία energy double play-με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή κιλοβατώρας που έχει σχεδιαστεί γι’ αυτό. Τις υπηρεσίες της εταιρείας στον κλάδο του φυσικού αερίου θα μπορούν να απολαύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ζουν και δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου (και όχι μόνο στην Αττική), ενώ οι υπηρεσίες της στον κλάδο του ηλεκτρισμού θα απευθύνονται στο σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της
χώρας.

Παράλληλα αναβαθμίζει τόσο την παρουσία της όσο και τις παροχές προς τους πελάτες της με τέσσερις σημαντικές συνεργασίες: την Vodafone, την Alpha Bank (πρόγραμμα bonus), την Europ-Assistance (τεχνική βοήθεια) και την Interamerican (ασφάλιση).

Την είσοδό της από 1/1/2018 στην προμήθεια φυσικού αερίου και σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας γνωστοποίησε και η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, που ξεκινά τις νέες της δραστηριότητες, υπό νέα επωνυμία: ΖeniΘ. Η εταιρεία θα ξεκινήσει επίσης την πώληση συνδυαστικών πακέτων ενέργειας από το νέο χρόνο ενώ θα παρέχει και κάρτα υγείας της EY Club.

Προμήθεια αερίου από παρόχους ηλεκτρισμού

Συγχρόνως, πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αποκτήσει ήδη άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, όπως η Protergia, η Watt &Volt, η Volterra, η NRG και πρόσφατα η Elpedison. Επιπλέον και η ΗΡΩΝ κατέθεσε αίτηση τροποποίησης της άδειας Προμήθειας Φυσικού Αερίου που κατέχει, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην προμήθεια αερίου σε πάσης φύσεως πελάτες για κάθε χρήση.

Συμμετοχή στην αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να έχει και η ΔΕΗ, που επίσης αιτήθηκε χορήγηση άδειας, ενώ φαίνεται πως σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Άλλωστε έχει ζητήσει μελέτη από ειδικό σύμβουλο ο οποίος θα επεξεργαστεί την διείσδυσή της στην προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς και για την ανάπτυξη Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη δραστηριοποίησή της στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς και τη μεθοδολογία τιμολόγησης ενεργειακών προϊόντων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συνδυασμένα προϊόντα.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι αλλαγές αυτές θα επιταχύνουν τον ρυθμό μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου θα επιτρέψει στις εταιρείες να προσφέρουν πιο ελκυστικά οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να αποσπάσουν πελάτες.