Πλήρως απελευθερωμένη είναι και επίσημα από φέτος η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πανελλαδικά, μετά και το “άνοιγμα” στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Το άνοιγμα της λιανικής αγοράς στα ηλεκτρικά συστήματα και των μη διασυνδεδεμένων νησιών ξεκίνησε και επισήμως από χθες, καθιστώντας πλέον δυνατή αφενός για τους καταναλωτές την επιλογή παρόχου κι αφετέρου για τους εναλλακτικούς προμηθευτές την δραστηριοποίηση τους κι εκτός ηπειρωτικού συστήματος. 

Το “πράσινο φως” δόθηκε μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την απένταξη του συνόλου των συστημάτων μη διασυνδεδεμένων νησιών, από 1/1/2018, από το καθεστώς παρέκκλισης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, που ίσχυε σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει απαραίτητος χρόνος για την εγκατάσταση των αναγκαίων υποδομών.
Δεδομένου ότι η Κρήτη δεν υπαγόταν στο καθεστώς παρέκκλισης για την προμήθεια, όπως και η Ρόδος, που απεντάχθηκε από την 1/1/2017, η απόφαση αφορά πια όλα τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και όλη την επικράτεια.

Η ΡΑΕ έκρινε ότι καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη για το άνοιγμα της αγοράς και για τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ), και μετά την αξιολόγηση του σχετικού σχεδίου δράσης συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της αγοράς σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τον Δεκέμβριο 2017, ενώ και οι αναγκαίες μεταβατικές υποδομές για το άνοιγμα αυτό, βρίσκονται σε ώριμο στάδιο και θα πρέπει να είναι σε καθεστώς λειτουργίας για την εξυπηρέτηση του σκοπού του ανοίγματος της αγοράς από 1/1/2018.

Ο αρμόδιος -και για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά- Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έθεσε υπόψη των ενδιαφερομένων εκπροσώπων φορτίου (προμηθευτών) για την συμμετοχή τους στην αγορά των ΜΔΝ ότι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την 1/1/2018 ξεκινά το άνοιγμα της αγοράς στη ηλεκτρικά συστήματα των λοιπών μη διασυνδεδεμένων νησιών πλέον Κρήτης και Ρόδου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προχωρήσουν στην διαδικασία ενεργοποίησης της σύμβασης συμμετοχής ενός εκπροσώπου φορτίου, ως προμηθευτή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, και να ξεκινήσουν την δραστηριοποίησή τους σε συγκεκριμένο ηλεκτρικό σύστημα ΜΔΝ.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στα νησιά αφορά στη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμούν, κάτι που συνδέεται και με τις δρομολογημένες από τον ΑΔΜΗΕ διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο (όπως των Κυκλάδων). Σήμερα, ως γνωστόν, το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης (λόγω της χρήσης πετρελαίου στην παραγωγή) των νησιωτών καλύπτεται από τους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

Τα δύο μεγαλύτερα συστήματα με αιχμή ζήτησης άνω των 100 MW, βρίσκονται στην Κρήτη και τη Ρόδο, κάτι που βέβαια συνυπολογίστηκε για την έναρξη του ανοίγματος της αγοράς νωρίτερα από τα υπόλοιπα νησιά. Σήμερα πέραν της ΔΕΗ σε κάθε ένα από τα δύο νησιά δραστηριοποιούνται περίπου 10 ακόμα εταιρείες.

Με τη διεύρυνση της αγοράς, αναμένεται το ενδιαφέρον των εναλλακτικών προμηθευτών να επικεντρωθεί στα μεγαλύτερα νησιά και σε πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με υψηλές καταναλώσεις κατά τους θερινούς μήνες (ξενοδοχειακές μονάδες, χώροι εστίασης κτλ).