Εν αναμονή της τελικής έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξη για την πώληση μειοψηφικής συμμετοχής στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ, ενώ διαπιστώνεται ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς προμήθειας και εγκατάστασης καλωδίων και λοιπών στοιχείων του έργου.

Όπως είναι γνωστό η διασύνδεση θα κατασκευαστεί από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη, το 39% των μετοχών της οποίας θα διατεθεί μέσω διαγωνισμού σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Προτεραιότητα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, θα δοθεί σε διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών (funds). Είναι ευπρόσδεκτη επίσης, εφόσον φυσικά εκδηλωθεί ενδιαφέρον και οικονομική προσφορά της Euroasia Interconnector, η οποία προωθεί τη διασύνδεση Ισραήλ και Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

Η «Αριάδνη Interconnection» προχώρησε τον Μάιο σε προκήρυξη των διαγωνισμών για τα καλώδια και τους σταθμούς μετατροπής συνεχούς/ εναλλασσόμενου ρεύματος συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ.

Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ) αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών για τα καλώδια λήγει στις 8 Ιουλίου (αναμένεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση).

Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμός 315 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.