Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, άφησε πίσω της η πρωτοφανής θεομηνία που χτύπησε χθες τη Χαλκιδική.

Μετά την έλευση της κακοκαιρίας το 80% του νομού έμεινε χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνη Αμανατίδης που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Δεκάδες συνεργεία με εργαζόμενους και εργολάβους του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο μεγαλύτερο μέρος της Χαλκιδικής. Όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, «υπάρχει τρομερή καταστροφή. Έχουμε ένα πλήθος στύλων σπασμένων, θέλουμε να εντοπίσουμε όλες τις ζημιές προκειμένου να προχωρήσουμε στην αντικατάστασή τους».

Ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης ΔΕΔΔΗΕ επισήμανε ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος της Κασσάνδρας (του πρώτου ποδιού) είναι χωρίς ρεύμα. «Βέβαια εκεί υπήρξε πρόβλημα με δύο ιστούς υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), και κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη όσο περνά η μέρα οι ζημιές θα αποκαθίστανται: «Μέλημά μας είναι μέχρι το βράδυ να έχουμε ηλεκτροδοτήσει το 70% του νομού. Θα ξεκινήσουμε από τον αστικό κορμό, πόλεις και κωμοπόλεις». Προτεραιότητα ο εντοπισμός ενδεχόμενων επικίνδυνων σημείων από τα κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

«Μηχανικοί και υπομηχανικοί, είμαστε μία μεγάλη ομάδα, στόχος μας ο έλεγχος των καταστροφών κυρίως σε υποδομές κοινής ωφέλειας, κατόπιν σε σπίτια και επιχειρήσεις» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο προϊστάμενος του τμήματος εργαστηρίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γαβριήλ Τσεγκελής, ο οποίος από τα ξημερώματα βρίσκεται στη Χαλκιδική με ομάδα συναδέλφων του. Το πρώτο πράγμα είναι να δούμε αν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία αν χρειάζονται κατεδαφίσεις.

«Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοιο φαινόμενο»

Για πρωτόγνωρη καταστροφή κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος, αναπληρωτής δημάρχου Ν. Προποντίδας, Κώστας Κοκκινίδης. «Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοιο φαινόμενο. Έχουν γίνει πάρα πολλές ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές. Υπήρξε διευρυμένη σύσκεψη. Υπάρχουν κλιμάκια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα Πολλές επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες που είναι χωρίς ρεύμα» σημείωσε ο κ. Κοκκινίδης.

«Κατά τις 9:30 το βράδυ έρχεται ένα δυνατό μπουρίνι και ακούμε ένα δυνατό μπαμ, νομίζαμε ότι θα γκρεμιστεί το σπίτι, μια λαμαρίνα έπεσε πάνω στη σκάλα του σπιτιού» είπε ένας από τους εκατοντάδες κατοίκους των Νέων Μουδανιών ο οποίος όπως λέει, παρά τα διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα που έχει ζήσει, τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά.

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες

Ο αναπληρωτής δημάρχου Ν. Προποντίδας τόνισε ότι «έχουν γίνει επίσης πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, σε ελιές, φυστίκια και σε εποχιακά λαχανικά. Είναι μεγάλης έκτασης περιμένουμε να μας ενημερώσουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί».