Η πορεία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου East Med και η εμπειρία από την εξυγίανση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού του Ισραήλ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε χθες στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με τον υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς.

Ο αγωγός East Med σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε η ανάγκη να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η εκκρεμούσα διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Ισραήλ. Συζητήθηκαν επίσης τα μοντέλα εξυγίανσης των κρατικών εταιρειών ηλεκτρισμού και απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζονται στις δύο χώρες.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, ενώ ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα για αντίστοιχη δραστηριοποίηση ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τις προοπτικές ανάδειξης του φόρουμ φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum - EMGF) σε διεθνή οργανισμό. Ο κ. Στάινιτς επιβεβαίωσε τέλος τη συμμετοχή του στην τριμερή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων κ. Φράνσις Φάνον.