Η Ελλάδα είναι μετά την Ιορδανία και τον Λίβανο ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ενεργειακές Πηγές, Φράνσις Φάνον, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, αύριο στις 9 το πρωί, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ μία ώρα αργότερα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Κώστα Φραγκογιάννη.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην Αθήνα στην πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα υποδεχθεί τους υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ και τον Φράνσις Φάνον. Στόχος της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την ανακοίνωση της Διάσκεψης, είναι: πρώτον, να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη και, δεύτερον, να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας, και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο. Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν επίσης διεργασίες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Όπως έχει επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και είναι σημαντικό ότι η διάσκεψη αυτή γίνεται στην Αθήνα.

Το στίγμα για τη σημασία των συναντήσεων αυτών είχε δώσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την ανακοίνωση της περιοδείας του Φάνον, λέγοντας πως αντανακλά το μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδική αναφορά είχε κάνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τον καίριο στην προώθηση της ενεργειακής ολοκλήρωσης της περιοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η συνάντηση με τον κ. Φραγκογιάννη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και σημειώνει πως η Ομάδα Εργασίας Στρατηγικού Διαλόγου για ενεργειακά θέματα, η οποία θα συνέλθει υπό τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών και τον Αμερικανό Βοηθό υπουργό Εξωτερικών, θα εξετάσει θέματα όπως η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακών πόρων μέσω Ελλάδας, οι δυνατότητες για αμερικανικές επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά υδρογονανθράκων, καθώς και την επέκταση τις διμερούς συνεργασίας στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.