Το φυσικό αέριο και ο αγωγός EastMed στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Ελλάδας-Ισραήλ-Ιταλίας στο Τελ Αβίβ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στο Ισραήλ, στο περιθώριο του συνεδρίου Israel Business Conference 2018. 

Ο Έλληνας υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης θα συμμετάσχει στην συζήτηση για το φυσικό αέριο μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του dr Yuval Steinitz και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Carlo Calenda, στο πλαίσιο του συνεδρίου που πραγματοποιείται 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Τελ Αβίβ. Οι τρεις υπουργοί στη συνέχεια αναμένεται να έχουν συναντήσεις για θέματα ενεργειακής συνεργασίας με αιχμή τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Σημειώνεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης των υπουργών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας στη Λευκωσία για τον αγωγό EastMed, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση όλων των πλευρών για συνεργασία στην ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου ως μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή, καθώς και ως υποδομή ειδικού ενδιαφέροντος για κράτη που είναι παραγωγοί φυσικού αερίου και για την ΕΕ. Αναμένεται η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας στην Ελλάδα την άνοιξη και Διακρατικής Συμφωνίας (IGA) εντός του 2018.

Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει συζήτηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού και του Ισραηλινού ομολόγου του και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, του γνωστού έργου EuroAsia Interconnector.