Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στοχευμένη και μεθοδική προσπάθεια, που καταβάλλει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, για μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Καθώς ενοποιείται η ηλεκτρική αγορά αγορά ενέργειας της Ευρώπης, δημιουργούνται Περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου των ηλεκτρικών συστημάτων τα οποία ως τώρα ήταν εθνικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ διεκδικεί σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό  -συνέχισε ο κ. Μανουσάκης- «είναι πολύ σημαντικό, καθώς ένα τέτοιο κέντρο θα διασφαλίζει τη συνεργασία των ηλεκτρικών συστημάτων της  (ευρύτερης) περιφέρειας και θα ενδυναμώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η Θεσσαλονίκη τόπος ζεύξης δύο Περιφερειακών Κέντρων

Η προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδιώκει -σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη- να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη τον τόπο ζεύξης δύο περιφερειακών κέντρων: πρώτον, Ελλάδας-Ιταλίας και δεύτερον, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.

Το πρώτο Περιφερειακό Κέντρο (Ελλάδας - Ιταλίας) δημιουργείται αυτές τις μέρες.  «Ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει, ήδη, μια συμφωνία να δημιουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο μαζί με την Ιταλία. Ταυτόχρονα, γίνεται η συζήτηση για το πού θα είναι η έδρα του Περιφερειακού Κέντρου στο οποίο θα συμμετέχει η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σ αυτό το πλαίσιο υπάρχει η διεκδίκηση, διεκδικούμε να είναι η Ελλάδα και μάλιστα η Θεσσαλονίκη η τοποθεσία που θα δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο», διευκρίνισε ο κ. Μανουσάκης.

Στόχος είναι -σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη- τα δύο κέντρα να συνενωθούν, ώστε να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου, στο οποίο θα μετέχουν διαχειριστές από την Ιταλία έως τη Ρουμανία και το οποίο θα ελέγχει τη συνεργασία των συστημάτων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών κρατών.

Σύντομα οι οριστικές αποφάσεις

Από την εξέλιξη της διαδικασίας αναμένεται -όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, ότι  «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Αν αυτό συμβεί μέσα στο 2020, καθώς έχουμε ήδη μεριμνήσει για την κτιριακή υποδομή και για τον εξοπλισμό,  θα λειτουργήσει το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου στη Θεσσαλονίκη».

Το "αποτύπωμα" του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου στη Βόρεια Ελλάδα

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι, «πέραν του γεγονότος ότι θα προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα, (σ.σ. το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου) θα ενδυναμώσει τη στρατηγική θέση της χώρας, γιατί εξαρτάται σε ποια χώρα ειναι το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου, για τον ρόλο που παίζει η χώρα στην ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».