Την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, παρουσίασε ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, επελέγη από τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres), μεταξύ των εμβληματικών προτάσεων της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή.

Η πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Ο εμπνευστής της πρότασης και επισπεύδων εμπειρογνώμονας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον προσεχή Μάιο, μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, με προσκεκλημένους τον γγ του ΟΗΕ και άλλες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Just Transition» για μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα

Η πρωτοβουλία «Just Transition» παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική δράση, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στην κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα έως το 2030, για την οποία είχε υπογράψει δήλωση υποστήριξης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σκοπός της προσπάθειας, που υποστηρίζεται και από άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ, είναι η διαμόρφωση στρατηγικής για ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από κοινωνικό διάλογο, προσέλκυση επενδύσεων, προώθηση της καινοτομίας και καλλιέργεια σύγχρονων ικανοτήτων, ώστε να δημιουργηθεί προοπτική για όλους στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η εν λόγω πρωτοβουλία συμβαδίζει απόλυτα με την έμφαση, που δίνει το υπουργείο στην εξασφάλιση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα και με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλισθεί ένα καλύτερο μέλλον για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αραβώσης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, επεσήμανε την εξαγγελία του υπουργού ΠΕΝ, ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει απολιγνιτοποίηση της χώρας με μια δίκαιη, σταδιακή μετάβαση λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάγκη για ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα στις περιοχές αυτές. Υιοθετώντας τις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, στόχος είναι να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος με τη δημιουργία πολλών χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας, προς όφελος όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων».