Στη διευκόλυνση της επίτευξης του στόχου των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, δηλαδή του ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στον ανταγωνισμό, αποσκοπεί η θέσπιση ενός επιπλέον κριτηρίου για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, που εισάγεται με σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ, η οποία κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ειδικότερα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν για πρώτη φορά μέρος σε δημοπρασία, θα πρέπει να καταθέτουν ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό πλάνο για τη δραστηριοποίησή τους στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Όσοι έχουν ήδη λάβει μέρος σε δημοπρασίες, έχουν επίσης τη δυνατότητα (αλλά όχι την υποχρέωση) να το πράξουν. Για αυτούς, είναι διαθέσιμα έτσι κι αλλιώς τα δεδομένα της δραστηριοποίησής τους στη λιανική αγορά.

Αξιοποιώντας αυτά τα στοιχεία (επιχειρηματικό πλάνο για τους νεοεισερχόμενους και δεδομένα δραστηριοποίησης στη λιανική αγορά για τους ήδη συμμετέχοντες), πλέον οι αρμόδιοι φορείς (ΛΑΓΗΕ και ΡΑΕ) πριν από κάθε δημοπρασία θα αξιολογούν κατά πόσο ο κάθε ενδιαφερόμενος όντως επιδιώκει την ανάπτυξη του μεριδίου του στην αγορά, που είναι ο σκοπός των δημοπρασιών NOME, ώστε να του επιτρέπεται η συμμετοχή του.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ καθιερώθηκαν προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα από την αύξηση των μεριδίων των ανταγωνιστών του μέχρι σήμερα κυριάρχου “παίκτη” (δηλαδή της ΔΕΗ). Κατά το υπουργείο στην κατεύθυνση αυτή δεν συμβάλλει η απόκτηση ποσοτήτων ΝΟΜΕ από εταιρείες που δεν αναπτύσσουν καμία δραστηριότητα λιανικής, κάτι που άλλωστε πρόσφατα επισήμαναν και οι αρμόδιοι φορείς.