Αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασίας των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, εισάγει ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αλλαγές στον έλεγχο της επίτευξης της ανακατανομής των μεριδίων στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και της ισότιμης πρόσβασης στα προθεσμιακά προϊόντα, της ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού -με όφελος για τους τελικούς καταναλωτές- και της αποτροπής φαινομένων στρέβλωσης, που αποτελούν και τους στόχους των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, «φέρνει» τροπολογία του ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου που κατατέθηκε στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου, δημιουργούνται τα θεσμικά εργαλεία εκείνα προκειμένου να εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ) αν όντως ο κάθε επιλέξιμος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκει την ανάπτυξη του μεριδίου του στην αγορά ηλεκτρισμού, που είναι και ο σκοπός του μηχανισμού NOME, ώστε να επιτρέπεται η συμμετοχή του στις δημοπρασίες.

Νέο κριτήριο συμμετοχής για τους προμηθευτές

Στην κατεύθυνση αυτή εισάγεται ένα νέο κριτήριο συμμετοχής: οι νέοι προμηθευτές ηλεκτρισμού που εισέρχονται στο μητρώο για τις δημοπρασίες στο εξής έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό πλάνο δραστηριοποίησης και ανάπτυξής τους στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον ετήσιο σχέδιο διείσδυσης με τριμηνιαίους στόχους στην λιανική αγορά με την χρήση ποσοτήτων μέσω δημοπρασιών. Το συγκεκριμένο θα είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο πιο λεπτομερές από αυτό που ισχύει στον υφιστάμενο κανονισμό για τις άδειες, καθώς απαιτεί συγκεκριμένα, τουλάχιστον την εξειδίκευση της χρήσης στην λιανική αγορά των ποσοτήτων ενέργειας που δημοπρατούνται κάθε φορά.

Θα εξετάζονται ειδικό επιχειρηματικό σχέδιο για τους νεοεισερχόμενους – δηλώσεις φορτίου για τους «παλιούς»

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου της πλήρωσης των κριτηρίων στον οποίο προβαίνει ο ΛΑΓΗΕ κατά το μήνα διενέργειας κάθε δημοπρασίας για την συμμετοχή των προμηθευτών στις δημοπρασίες. Θα εξετάζει για τους «παλιούς» προμηθευτές (που ήδη συμμετέχουν στις δημοπρασίες) αποκλειστικά με τις δηλώσεις φορτίου την πλήρωση του κριτηρίου που αφορά στην ανάγκη ανάπτυξης ή διατήρησης δραστηριότητας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προς τρίτους στην λιανική αγορά.

Πάντως, για λόγους ίσης μεταχείρισης, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, θεσπίζεται και η δυνατότητα (δεν είναι δηλαδή υποχρεωτικό) των «παλαιών» προμηθευτών να καταθέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 το παραπάνω πιο ειδικό, επιχειρηματικό σχέδιο.

Προβλέπεται επιπλέον ότι το αργότερο έως 3 εργάσιμες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή δημοπρασίας ο ΛΑΓΗΕ να ελέγχει την πλήρωση των κριτηρίων συμμετοχής των προμηθευτών.

Ο Λειτουργός πρέπει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου να υποβάλει στη ΡΑΕ εισήγηση τροποποίησης του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι νέες ρυθμίσεις και των κριτηρίων ελέγχου που έχουν εισαχθεί πριν τις νέες αλλαγές, ώστε να ευθυγραμμιστούν στα νέα δεδομένα, ενώ στη συνέχεια η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Κώδικα.

Τέλος, προβλέπεται και η ομαλότερη κατανομή της όποιας αύξησης ή μείωσης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, καθώς πλέον η σχετική απόκλιση θα επιμερίζεται σε δύο δημοπρασίες κι όχι σε μια μόνο, όπως γίνεται σήμερα με αποτέλεσμα την τελική δημοπράτηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων. Στόχος της ρύθμισης είναι να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός στις δημοπρασίες και στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γενικότερα.
Εξάλλου, στην ίδια τροπολογία αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια και πληρότητα ο κύκλος δράσεων και υποχρεώσεων για τον μηχανισμό επιτήρησης και αξιολόγησης του οικονομικού αποτελέσματος του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που θα οδηγεί σε νομοθετική τροποποίηση των μοναδιαίων χρεώσεων του ανταλλάγματος τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Προσδιορίζεται μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: εισήγηση του Διαχειριστή στη ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο κάθε έτους και αποστολή εισήγησης της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ τον Νοέμβριο κάθε έτους.