Συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο γενικότερα αλλά και ειδικότερα για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο καθώς και αναπροσαρμογές στη λειτουργία της αγοράς του φυσικού αερίου και του αρμόδιου ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της μετάβασης σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσής της, προβλέπουν αντίστοιχες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ.

Στην τροπολογία του υπουργείου στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις των ισχυόντων διατάξεων προκειμένου: να κατοχυρωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία σε σχετικό κανονισμό της ΕΕ για τη θέσπιση κώδικα δικτύου, αναφορικά με την εξισορρόπηση του φυσικού αερίου στα δίκτυα μεταφοράς και να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, για την κάλυψη των αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο κατά την χειμερινή περίοδο 2017-2018, μετά την περσινή ενεργειακή κρίση, προβλέπεται η σύναψη υποχρεωτικά σύμβασης μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και των κατόχων άδειας παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, οι οποίοι οφείλουν βάσει των όρων της άδειας παραγωγής του να τηρούν απόθεμα φυσικού αερίου για την έναντι ανταλλάγματος διατήρηση αποθέματος υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) σε πλοίο-πλωτή δεξαμενή και την διατήρηση της διαθεσιμότητας λειτουργίας της μονάδας με φυσικό αέριο. Το αντάλλαγμα αυτό προτείνεται να καλύπτει το κόστος μίσθωσης πλοίου-πλωτής δεξαμενής, το λειτουργικό κόστος παραμονής του καθώς και το κόστος απωλειών φυσικού αερίου λόγω εξατμίσεως κατά την προσωρινή αποθήκευσή του στο πλωτό μέσο.
Η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να τηρηθεί, το χρονικό διάστημα της υποχρέωσης τήρησης του αποθέματος στο πλωτό μέσο και το ύψος του ανταλλάγματος προτείνεται να καθορίζονται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Άλλες ρυθμίσεις

Επίσης στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

-Επιτρέπεται η αγορά και πώληση φυσικού αερίου από τον ΔΕΣΦΑ και για την αντιστάθμιση φυσικών απωλειών και ιδιοκατανάλωσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).
-Επανακαθορίζονται θέματα που ρυθμίζονται με τον κώδικα διαχείρισης του ΕΣΦΑ, οι κατηγορίες του κόστους που καλύπτει το αντάλλαγμα το οποίο καταβάλλεται στους κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρισμού, ώστε να διατηρούν κατόπιν σύμβασης με τον ΔΕΣΦΑ απόθεμα εναλλακτικού καυσίμου και διαθεσιμότητα λειτουργίας της μονάδας παραγωγής με αυτό. Το αντάλλαγμα για την κάλυψη της διαφοράς κόστους πετρελαίου εσωτερικής καύσης και αερίου για την διενέργεια δοκιμών καταβάλλεται και στους κατόχους άδειας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.
-Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΡΑΕ για παραβίαση των ισχυόντων για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο αποτελούν στο εξής έσοδο του Λογαριασμού Ασφαλείας Εφοδιασμού που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ (σήμερα αποδίδονται στη ΡΑΕ).
-Με απόφαση της ΡΑΕ (όχι βάσει του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ που ισχύει σήμερα) καταβάλλεται η αποζημίωση χρηστών υγροποιημένου αερίου (ΥΦΑ) από τους προμηθευτές.
-Η μεταπώληση φυσικού αερίου από επιλέγοντα πελάτη σε επιλέγοντα πελάτη ρυθμίζεται στο εξής βάσει του Κανονισμού Αδειών Φυσικού Αερίου κτλ.