Περιζήτητα  είναι τα νέου τύπου ελληνικά φωτοβολταϊκά φτιαγμένα από οργανικά υλικά, τα οποία παρουσιάζονται εφαρμοσμένα για πρώτη φορά φέτος, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε εγκατάσταση θερμοκηπίου που κατασκεύασε η εταιρία Γεωθερμική ΑΕ, εντός της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica (30/1-2/2).

Αυτά τόνισαν ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και οι διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Βορειοελαδικής εταιρείας, Organic Electronic Technologies, Νικόλαος Καραγιώργος, καθώς  και υπεύθυνος παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, Ευάγγελος Μεκερίδης, στη διάρκεια  συνέντευξης τύπου.

Επισήμαναν ότι βρίσκονται σε αναζήτηση ξένου επενδυτή, ή κοινοπραξίας, για την εξασφάλιση 30-40 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψουν την επέκταση της γραμμής παραγωγής των προαναφερόμενων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς σε 1 εκατ. τετραγωνικά ετησίως, από 50.000 τετραγωνικά που είναι σήμερα. “ Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με επενδυτές από την Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμπιράτα, αλλά και άλλες χώρες”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιώργος.       

Δεν εκτυπώνουμε απλώς οργανικά φωτοβολταϊκά. Εκτυπώνουμε ενέργεια”, είπε ο κ. Καραγιώργος, σημειώνοντας ότι “ το βάρος τους είναι 500 γραμμαρίων, έχουν μηδαμινό κόστος εγκατάστασης, είναι διάφανα στο 50%, παράγουν ενέργεια και από τις δύο πλευρές τους εξίσου αποτελεσματικά, είναι ανακυκλώσιμα και ελέγχονται από μεγάλη απόσταση κάτι που τα κάνει μοναδικά”.      

Επίσης, συμπλήρωσε, ότι παρέχουν σκίαση, κάτι που όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Γεωθερμική ΑΕ, Γιάννης Μπάτσης, “ η σκίαση που επιτυγχάνεται μέσω της κάλυψης ενός θερμοκηπίου με οργανικά φωτοβολταϊκά αυξάνει την παραγωγή της τομάτας σε ποσοστό 20% περίπου, γεγονός που υπογραμμίζει ένα ακόμη από τα πολλαπλά οφέλη της εφαρμογής”.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το κόστος τους, ο κ. Καραγιώργος επισήμανε ότι “ η κοστολόγηση γίνεται πάντα συγκριτικά με τα μέτρα που κάποιος θα παραγγείλει. Έτσι, εάν σήμερα κάποιος παραγγείλει 10.000 τ.μ θα καταβάλλει 700-800 ευρώ/τετραγωνικό, ενώ εάν κάνει την ίδια παραγγελία το καλοκαίρι, το κόστος πέφτει σε 500 ευρώ/τετραγωνικό”. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η τιμή τους με τα χρόνια που θα περνούν, θα χαμηλώνει.  

“ Ήδη μας τα ζητούν από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, από αμυντικές βιομηχανίες, μέχρι και αυτοκινητοβιομηχανίες και  προχωράμε σε συνεργασίες”, τόνισε ο κ. Καραγιώργος, κάνοντας γνωστό ότι “ σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat στην Ευρώπη εξετάζουμε την τοποθέτησή τους στην οροφή των αυτοκινήτων (όχι των ηλεκτρικών) για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου για θέρμανση και ψύξη ως και 15%”.

Υπογραμμίζεται, ότι η πρωτοποριακή εφαρμογή παρουσιάζεται σε ένα θερμοκήπιο διαστάσεων 12Χ15Χ9, στον εξωτερικό χώρο Β7 της 28ης Agrotica. Η επικάλυψη θερμοκηπίων με οργανικά φωτοβολταϊκά, ώστε να επιτευχθεί η ενεργειακή του αυτονομία, γίνεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Agrores, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ltfn του ΑΠΘ, καθηγητής  Στέργιος Λογοθετίδης, «με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας παράγεται ηλεκτρική  ενέργεια 10 κιλοβατόρων ανά στρέμμα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εάν υπολογίσει κανείς ότι το 1/3 του κόστους  λειτουργίας ενός θερμοκηπίου είναι οι δαπάνες για την ενέργεια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γωθερμική ΑΕ, Γιάννης Μπάτσης ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 45.000-50.000 στρέμματα θερμοκηπίου, με το 70%-80% αυτών να αποτελούν σύγχρονες κατασκευές, ενώ τόνισε ότι στη λεκάνη της Μεσογείου το μέγεθος αυτό είναι επί 50 με 70 φορές μεγαλύτερο, και σε παγκόσμιο επίπεδο επί 500, ίσως και 1000 φορές.  Διευκρίνισε, ότι το 56% του τζίρου της εταιρίας  αφορά σε κατασκευές θερμοκηπίων στο εξωτερικό, όπως μεταξύ άλλων σε Αγγλία, Ρουμανία, Πολωνία, Μολδαβία, Καζακστάν, Ουκρανία και Σλοβακία.

Υπογραμμίζεται, ότι στις 31 Ιανουαρίου, στις 17.30, στο πλαίσιο της Agrotica στον υπαίθριο χώρο Β7 έναντι του περιπτέρου 2, θα γίνει ομιλία του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ltfn,  με θέμα: «Η Νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της Γεωργίας και Αγροτικής Παραγωγής. Εκτυπωμένα Οργανικά Φωτοβολταϊκά και OLEDS για ενεργειακά και φωτισμό και αισθητήρες για συσκευασία προϊόντων». Παράλληλα, θα γίνει και ομιλία, με θέμα: «Ενεργειακή Αυτονομία σε Θερμοκήπια με την 3η Γενιά Οργανικών Φωτοβολταϊκών»