Πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα στο θέμα της απολιγνιτοποίησης απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε εκ νέου για υποκρισία και θράσος.

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνεντεύξεων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά και Alpha, ο υπουργός στάθηκε στα εξής:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Το ίδιο υποτιθέμενο οικολογικό κόμμα, μας λέει «Ζήτω ο λιγνίτης».

Δεύτερον, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε δυο φορές να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τη δεύτερη φορά χωρίς κατώτατο όριο στο τίμημα. Αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής γιατί οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει ζημιογόνες και βαρίδι για τη ΔΕΗ.

Τρίτον, σε 14 ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη σταματήσει τελείως η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, ενώ στη Γερμανία όπου επίσης οι ανθρακικές μονάδες θα αποσυρθούν, αλλά αργότερα, ο λιθάνθρακας έχει υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από τον ελληνικό λιγνίτη και είναι οριακά κερδοφόρος.

Τέταρτον, η ΔΕΗ δεν αντέχει να επιβαρύνεται με 200 και 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Εάν δεν είχαμε πάρει έκτακτα μέτρα το καλοκαίρι -μετά την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ- αυτή την ώρα η συζήτηση που κάνουμε δεν θα υπήρχε, διότι δεν θα υπήρχε ούτε ζήτημα απολιγνιτοποίησης ούτε ζήτημα ΔΕΗ συνολικά. Η ΔΕΗ θα είχε κλείσει, με όλες τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία. Γι΄αυτό απορώ ακόμη πώς έχει αυτό το απόθεμα θράσους ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Πέμπτον, τόνισε ότι «πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας να ιδιωτικοποιήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, ξεχνάνε «οι εισαγγελείς», «οι υπερασπιστές του λιγνίτη» σήμερα, ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε από τις 30.000 στις 10.000 γιγαβατώρες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών».

«Καταλαβαίνω την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης γιατί μετά από 50-60 χρόνια αλλάζει η ζωή τους. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του», είπε ο κ. Χατζηδάκης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτικό θέατρο και κοντόφθαλμη αντιπολίτευση.