Στη σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας επικεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη υπό τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη, συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου, Γεροβασίλη Όλγα, Καραγιάννης Ιωάννης, Κάτσης Μάριος, Μαντάς Χρήστος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Στέφος Ιωάννης, Τζούφη Μερόπη και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η λεπτομερής ενημέρωση των βουλευτών για τις προβλεπόμενες διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Σταθάκης: Απαρέγκλιτη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αυστηρός δημόσιος έλεγχος

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος επισημαίνοντας ότι η πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία.

Σημείωσε παράλληλα ότι η άσκηση αυστηρού δημόσιου ελέγχου καθ’ όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου. Οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιοχή Natura υπενθύμισε και επισήμανε ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις γεωφυσικές έρευνες.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Ζίτσα και Ζαγόρι

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων της Ηπείρου, οι δήμοι Ζίτσας και Ζαγορίου διοργανώνουν δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στα Άνω Πεδινά.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ακαδημαϊκοί με ειδίκευση σε θέματα που άπτονται την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, καθώς και τοπικοί φορείς.