Τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ενοποιημένης και πραγματικής αγοράς ηλεκτρισμού ζητά η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία, ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική και εκφράζει φόβους ότι με τον νέο σχεδιασμό (target model) θα διατηρηθούν οι στρεβλώσεις και τα υψηλά κόστη.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζει η βιομηχανία για την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού με βάση τις επιλογές που προωθούνται ενόψει των αλλαγών του ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των απαιτήσεων του μοντέλου-στόχου (target model) της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ο νέος σχεδιασμός της αγοράς αποτελεί μοναδική ελπίδα δημιουργίας μιας πραγματικής σύγχρονης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ωστόσο, εκφράζει την «μεγάλη απογοήτευσή της» καθώς διαπιστώνει ότι «ακόμη και αυτή η διαδικασία μπορεί να υπονομευτεί και να οδηγήσει σε διατήρηση των στρεβλώσεων της αγοράς που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν και την επέκτασή τους στο μέλλον» με αποτέλεσμα αυξήσεις στο κόστος της αγοράς.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τους νέους Κώδικες, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται ειδικότερα στη διατήρηση ελάχιστου ορίου τιμής (τιμή κατώτατου ορίου) στις προσφορές ηλεκτρισμού των παραγωγών ίσο με το μεταβλητό κόστος κάθε μονάδας παραγωγής, περιορισμός που δεν επιτρέπεται στα περισσότερα χρηματιστήρια καθώς οδηγούν σε προβλήματα εκκαθάρισης της αγοράς. Επίσης αναφέρεται στον αποκλεισμό της δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου, αφού προβλέπεται συμμετοχή στις αγορές επόμενης μέρας και ενδοημερήσιας ανά μονάδα και ζώνη φορτίου.

Σημειώνει δε ότι διατηρείται η υφιστάμενη ρύθμιση του κεντρικού προγραμματισμού και κατανομής των μονάδων παραγωγής ως βάση για τον σχεδιασμό της αγοράς εξισορρόπησης, προβλέπεται υποχρεωτική φυσική παράδοση προθεσμιακών προϊόντων, που χαρακτηρίζεται ως “ελληνική πρωτοτυπία”, καθώς διεθνώς συντελείται εφόσον το επιθυμεί ο αγοραστής, ενώ η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση αποκλίσεων στις θέσεις των συμμετεχόντων κρίνεται ότι θα πλήξει την ενεργειακή ρευστότητα της αγοράς αφού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες απρόβλεπτες συνθήκες.

Κατά την ΕΒΙΚΕΝ, εφόσον τελικά διατηρηθούν αυτές οι ρυθμίσεις θα εμποδίσουν την πραγματική σύνδεση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, θα αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές και θα επηρεάσουν σοβαρά την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών.