Την δημοπρασία περίπου διπλάσιων ποσοτήτων έναντι του αρχικού σχεδιασμού εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ για φέτος, καθώς δεν μειώθηκε πέρσι επαρκώς η παρουσία της ΔΕΗ στην αγορά.

Πολύ μεγάλες ποσότητες αναμένεται να δημοπρατηθούν στο πλαίσιο του μηχανισμού ΝΟΜΕ κατά τις δύο πρώτες δημοπρασίες του έτους καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει απόκλιση έναντι του στόχου απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), για την αναπροσαρμογή της ετήσιας ποσότητας προθεσμιακών προϊόντων και τον καταμερισμό αυτής στο πλαίσιο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έως τις 24 Ιανουαρίου, η απόκλιση αυτή έφτασε σε 10,1%.

Ο Λειτουργός προτείνει:

-Κατά την πρώτη δημοπρασία που θα διεξαχθεί τελικά (ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Ιανουαρίου) στις 7 Φεβρουαρίου 2018, να διατεθεί συνολική ποσότητα 500 Mwh/h. Έναντι των αρχικών ποσοτήτων προστίθενται επιπλέον 285 Mwh/h.
-Κατά την δεύτερη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στις 18 Απριλίου 2018, να διατεθεί συνολική ποσότητα 499 Mwh/h. Έναντι των αρχικών ποσοτήτων προστίθενται επιπλέον 309 Mwh/h.

Σημειώνεται ότι ο στόχος για τη διαμόρφωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, είχε οριστεί σε 12% για το 2017, προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους η συμμετοχή της ΔΕΗ να ανέρχεται σε 75,24%.

Με βάση το σκεπτικό του ΛΑΓΗΕ, η απόκλιση έναντι του στόχου του β΄ εξαμήνου του 2017 ανήλθε σε 10,1%, ποσοστό που ισοδυναμεί με συνολική επιπλέον δημοπρατούμενη ποσότητα ύψους 594 Mwh/h, η οποία και κατανέμεται στις δύο πρώτες δημοπρασίες του 2018, όπως διαμορφώνεται παραπάνω.