Έως το 2023 θα τροφοδοτείται η Καστοριά με φυσικό αέριο, ενώ από τις αρχές του 2019, μετά την πλήρη εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης της επέκτασης του δικτύου στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε κατά την χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, ότι σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στον οικιστικό ιστό της Καστοριάς, στις περιοχές Άργος Ορεστικό και Μανιάκοι καθώς και η τροφοδοσία της πόλης των Γρεβενών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).

Έως το 2023 προβλέπεται για την περιοχή η ανάπτυξη και λειτουργία 138,6 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χιλιομέτρων μέσης πίεσης, που αντιστοιχούν στην υλοποίηση 885 συνδέσεων με χρήστες οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, ενώ σε χρονικό ορίζονται δεκαετίας στα δίκτυα διανομής θα συνδεθούν επιπρόσθετα περίπου 3.600 καταναλωτές.

Κατά τον υπουργό, το σύνολο της επένδυσης μέχρι το 2023 ανέρχεται σε 21,8 εκατ ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει κατά τα 12,6 εκατ από το ΕΣΠΑ, κατά τα 7,5 εκατ από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και κατά 1,7 εκατ από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και την συμβολή των πελατών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ο δρόμος για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος φυσικού αερίου στη Β. Ελλάδα, άνοιξε μετά την επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του ΤΑΡ κατά την οποία επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού, εκ των οποίων τα δύο αφορούν στη Δυτική Μακεδονία, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά, αλλά και να υπάρξουν σχεδόν τριπλάσια ανταποδοτικά τέλη στις τοπικές κοινωνίες ύψους 32 εκατ έναντι 11 εκατ.

Όπως ανέφερε κατόπιν αυτού η αρμόδια εταιρεία ΔΕΔΑ (που αποσχίστηκε από την ΔΕΠΑ) προχώρησε σε επαναδιατύπωση του επενδυτικού σχεδίου της το 2017, μέσω δύο διαδοχικών μελετών (μια τον Φεβρουάριο 2017 και μια τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς), με πλήρη ανάλυση κόστους-οφέλους για την διείσδυση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδης, επισήμανε ότι αναμένονται πλέον η έγκριση τιμολογίων από τη ΡΑΕ, η έκδοση της άδειας διανομής, που φαίνεται πως είναι θέμα ημερών, καθώς και η υποβολή αιτήματος για δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, ώστε να υπάρχει η διασφάλιση ολόκληρου του απαιτούμενου ποσού, “και να ξεκινήσουμε στις αρχές του 2019 να υλοποιούμε τα δίκτυα, ώστε αυτό το πολύτιμο αγαθό να πάει στα σπίτια των πολιτών της Δ. Μακεδονίας”.