Με δεκαπενθήμερη καθυστέρηση στην ημερομηνία έναρξης, αλλά και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για πολύτεκνα νοικοκυριά «έρχεται» το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Στις 15 Φεβρουαρίου σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων.

Από τις 15 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει τελικά η διαδικασία για την υπαγωγή στο αναμορφωμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ενώ παράλληλα το ΥΠΕΝ προχώρησε σε διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής σε κατηγορίες πολύτεκνων οικογενειών κατά τουλάχιστον 20%.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο νέο ΚΟΤ θα ανοίξει τις 15 Φεβρουαρίου (η αρχική ημερομηνία ισχύος ήταν η 1η Φεβρουαρίου). Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο νέο σύστημα που είχε ενεργοποιηθεί για το κοινωνικό μέρισμα και το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν το χρόνο να υποβάλουν τη νέα αίτηση ένταξης, με βάσει τα νέα στοιχεία, ακόμα κι αν υπάγονται ήδη στο ΚΟΤ.

Επιπλέον, στη δεύτερη κατηγορία του ΚΟΤ στην οποία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος, για έκπτωση στο λογαριασμό ηλεκτρισμού που ανέρχεται στο 35%, τα εισοδηματικά κριτήρια σε δύο περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών βελτιώνονται και αναπροσαρμόζονται ως εξής:

-Εισόδημα έως 24.750 ευρώ (από 20.250 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά) για μονογονεϊκή οικογένεια με 4 ανήλικους, ή 2 ενήλικους και 3 ανήλικους ή 3 ενήλικους και έναν ανήλικο.

-Εισόδημα έως 27.000 ευρώ (από 22.500 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά) για μονογονεϊκή οικογένεια με 5 ανήλικους, ή 2 ενήλικους και 4 ανήλικους, ή 3 ενήλικους και 2 ανήλικους ή 4 ενήλικους.

Παράλληλα, ισχύει ότι η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων τουλάχιστον 20% για δύο κατηγορίες πολυτέκνων

Υπενθυμίζεται ότι οι πολύτεκνοι εισάγονται στο ΚΟΤ με τα αντίστοιχα κριτήρια (μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, όπου δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια). Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται οι περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Αναφορικά με την πρώτη κατηγορία του ΚΟΤ, που αφορά στα κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ισχύουν οι ίδιοι όροι χωρίς κάποια αλλαγή και για τις πολύτεκνες οικογένειες-δικαιούχους, για εκπτώσεις στον λογαριασμό ηλεκτρισμού, που θα ανέρχονται έως και 70%.