Στην αναθεώρηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να δρομολογηθούν οι αναγκαίες αλλαγές από τον ερχόμενο Μάιο.

Με την δημιουργία Ομάδας Εργασίας που θα εισηγηθεί στον υπουργό ΠΕΝ τις απαιτούμενες αλλαγές για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δρομολογείται η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

Στην κατεύθυνση αυτή ορίστηκε ειδική ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΝ με αντικείμενο -εντός του προσεχούς τριμήνου- την διαμόρφωση και υποβολή προτάσεων αναθεώρησης του πλαισίου που διέπει την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η Ομάδα, πρόεδρος της οποίας ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μ. Βερροιόπουλος, θα ασχοληθεί με την εξέταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, τα ζητήματα που ανέκυψαν από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του και την αναγνώριση θεμάτων που χρήζουν βελτίωσης και συμπλήρωσης. Επιπλέον θα εξετάσει τα νομοθετικά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσω της σύναψης σύμβασης διαμοιρασμού της παραγωγής, ενώ θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις διαδικασίες και τις πρακτικές που εφαρμόσθηκαν στο διαγωνιστικό αλλά και στο αξιολογικό μέρος των έως σήμερα παραχωρήσεων.

Η Ομάδα αφού αξιοποιήσει τα ευρήματα μετά την διερεύνηση των παραπάνω ζητημάτων αλλά και την σχετική έως σήμερα εμπειρία της χώρας καθώς και άλλων χωρών στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, θα πρέπει να υποβάλει σχετική εισήγηση προς τον υπουργό ΠΕΝ, με συγκεκριμένες προτάσεις συμπλήρωσης και τροποποίησης προβλέψεων της σχετικής νομοθεσίας (των νόμων 2289/1995 και 4001/2011, του ΠΔ 127/1996 κτλ). Το έργο της Ομάδας Εργασίας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2018.