Επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο κινητοποιεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», επεσήμανε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας χθες στη Λάρισα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

Τόνισε ακόμη ότι για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στην εξοικονόμηση ενέργειας δημιουργούνται 25-40 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα τονώσει την απασχόληση στην πραγματική οικονομία και ιδίως τον ευρύτερο οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο.

Η κυρία Σδούκου υπογράμμισε ότι το τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης καθώς και στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Για να επιτευχθεί ο στόχος, προαπαιτούμενο είναι να μειωθούν -σε επίπεδο ΕΕ- οι ρύποι από τα κτίρια σε ποσοστό 60% και η ενεργειακή κατανάλωση κατά 14%.

Περιγράφοντας τις βασικές αρχές του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η κυρία Σδούκου τόνισε τη διεύρυνση των εισοδηματικών κτιρίων καθώς και την αύξηση των ποσοστών επιδότησης και την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω κορονοϊού, αλλά και για την ενίσχυση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Όπως εξήγησε «ακριβώς επειδή προσφέρουμε αρκετά υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων, δεν μπορούμε να "σκορπάμε" αφειδώς τα χρήματα. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει αυστηρές προδιαγραφές, όπως π.χ. την αναβάθμιση του σπιτιού κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις ως προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα».

Αναφερόμενη τέλος ειδικότερα στις πολυκατοικίες, επισήμανε ότι από φέτος εισάγεται μια δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων που αφορούν μόνο στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και δεν απαιτούν παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. «Και καθώς έχουμε προβλέψει ξεχωριστό προϋπολογισμό και ξεχωριστές ημερομηνίες για τις πολυκατοικίες, είμαι σίγουρη ότι και σε αυτό το τομέα, το νέο πρόγραμμα θα αποδειχθεί αισθητά βελτιωμένο και πιο ελκυστικό από τα προηγούμενα», κατέληξε η κυρία Σδούκου.

Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου με κλιμακωτές ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια.