Επενδύσεις ύψους 158,2 εκατ. ευρώ προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 - 2025 της ΕΔΑ ΘΕΣΣ το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και υποβλήθηκε στη ΡΑΕ.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής: 

  •      Επενδύσεις ύψους 141,1 εκατ. ευρώ που αφορούν την ανάπτυξη και ενίσχυση των υποδομών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Προβλέπεται επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 595 χλμ., 90.350 νέες συνδέσεις και διανομή 580 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το 2025. 
    ·      8,8 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα και νέες τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εταιρείας μέσω της ψηφιοποίησης των διεργασιών για την ασφάλεια των πληροφοριών και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.  
    ·      8,3 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου εγκατάστασης 136 χιλ. ευφυών μετρητών και την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μέτρησης. 
    ·      Πολιτική μερισμάτων με δίκαιη και σταθερή απόδοση προς τους μετόχους που εγγυάται τη διανομή μερίσματος ετησίως.   
    ·      Παροχή προαιρετικών υπηρεσιών προς άλλους διαχειριστές για τη διάδοση τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης του δικτύου με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων. 
    ·       Πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών μεθανίου με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και συνεργασιών με Ευρωπαίους Διαχειριστές.  

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ιωάννης Τσιτσόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2025 πιστοποιεί την συνεχή ανοδική πορεία της Εταιρείας αλλά και την ισχυρή της βούληση να κινηθεί δυναμικά με βιώσιμες επενδύσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των Δήμων και των πολιτών σε φυσικό αέριο». 

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας από την πλευρά του ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων ύψους 158,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία που περιλαμβάνει εγκεκριμένα μεγέθη και εύλογες παραδοχές σε συνέχεια των ρυθμιστικών αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αρχή. Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των λειτουργιών της Εταιρείας, μια εν εξελίξει διαδικασία, και η επένδυση σε καινοτόμες εφαρμογές που θα ευνοήσουν τη μετάβαση προς την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων αερίων». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ