«Μπλόκο» στις μεθοδεύσεις που αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση προτεραιότητας ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπενθυμίζοντας σε αυτές τις περιπτώσεις-σύμφωνα με τις γνωστές προβλέψεις του Οδηγού του προγράμματος που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης- οι αιτήσεις απορρίπτονται.

Καθώς κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά την περασμένη Παρασκευή διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες σε στοιχεία υποβληθεισών αιτήσεων, το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα, θα πρέπει να είναι πλήρη και ορθά συμπληρωμένα.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην πρόταση παρεμβάσεων, όπου και θα πρέπει να καταχωρηθούν αυτούσιες οι παρεμβάσεις όπως αναγράφονται στο Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ) και σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: «Όπως αναφέρεται ρητά στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος "Εξοικονομώ - Αυτονομώ", οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το Πρόγραμμα κυρώσεις.
Συνεπώς η μη ορθή καταχώρηση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε το φαινόμενο σε αιτήσεις που υπεβλήθησαν σε Ήπειρο και Ιόνιο να συγκεντρώνονται σε μία και μόνο παρέμβαση η ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου. Έτσι, ενώ στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης προσδιορίζονται σειρά παρεμβάσεων (π.χ. μόνωση, κουφώματα, αντικατάσταση καυστήρα κλπ.) μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η απαιτούμενη αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας, κατά την υποβολή της αίτησης αναφέρεται μόνο μία από αυτές τις παρεμβάσεις, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να κερδίσει χρόνο στη διαδικασία υποβολής και να προηγηθεί στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, στην πρεμιέρα του προγράμματος τα κονδύλια εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ήπειρο και σε μια ώρα και 40 λεπτά περίπου για τα Ιόνια Νησιά.

Αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί ανοίγει η πλατφόρμα για την Αττική, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη) οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020 και την Παρασκευή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.