Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Νταν Μπρουλέτ (Dan Brouillette), είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στην οικία του Aμερικανού πρέσβη, παρουσία του Τζέφρ Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων.

Προσδεθείτε όσο πιο γερά, όσο πιό σφφιχτά μπορείτε στο άρμα των αμερικανικών συμφερόντων...Δεν κατανοείτε ότι αυτοί δουλεύουν για πάρτη τους και μόλις κάνουν τη δουλειά τους, αφού σας χρησιμοποιήσουν και κάνουν τη χώρα κανονικό προτεκτοράτο, τότε θα σας πετάξουν σα στημένη λεμονόκουπα. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα απεμπολεί ακόμα και το πιό στοιχειώδες δικαίωμα, αυτό της ανεξάρτητης και πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής της και θα το πληρώσει κάποια στιγμή. Θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός, δηλαδή, και εύχομαι να μην είναι μπολύ ακριβά. Γιατί η Αλεξανδρούπολη δεν γίνεται μόνο ενεργειακό κέντρο, αλλά και κέντρο ελέγχου άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής, φεύ και μελλοντικών επιθέσεων, καθώς εξελίσσεται σε μία ιδιαίτερα σύγχρονη βάση των Αμερικανών

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των διμερών ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας. Υπογραμμίσθηκε επίσης η σημασία των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας.
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε μια σειρά μεγάλων έργων ενεργειακών διασυνδέσεων που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προοπτικές σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας, την προοπτική ολοκλήρωσης του τερματικού επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου και της ολοκλήρωσης του αγωγού ΤΑΡ με τον οποίο και εγκαινιάζεται η στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Οι κκ Χατζηδάκης και Μπρουλέτ αναγνώρισαν επίσης τη σημασία που έχει η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμμετοχής των ΗΠΑ στον Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου με την ιδιότητα του παρατηρητή όσο και στο πολυμερές πλαίσιο της διυπουργικής συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.
Της συνάντησης των δύο υπουργών Ενέργειας προηγήθηκε συνάντηση του κ. Μπρουλέτ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου.

 

Υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ: Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας

 

Τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσόγειου, ανέδειξε μιλώντας με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουλέτ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη χώρα μας κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο Νταν Μπρουλέτ είπε πως συζήτησε για την ανάγκη ασφάλειας της περιοχής, τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ασφάλεια της περιοχής, καθώς για τον αγωγό EastMed και το αποτύπωμά του στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης, η χρήση φυσικού αερίου, η εισαγωγή του, η ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα για την εισαγωγή του, η διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου με άλλους αγωγούς στην περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, δήλωσε ενθουσιασμένος που βλέπει τη χώρα να κινείται στον δρόμο της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να τη βοηθήσουν. Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών συσσωρευτών. Προσέθεσε πως αυτού του είδους η συνεργασία είναι σημαντική για την καλύτερη ενσωμάτωση των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, εξέφρασε την προσδοκία της αμερικανικής πλευράς να εμβαθύνει αυτές τις μορφές συνεργασίας με την Ελλάδα.

Περαιτέρω, εκτίμησε πως θα συνεχίσουν να έρχονται αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, καθώς η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Ερωτηθείς πότε βλέπει τη δημιουργία ευκαιριών στον ελληνικό ενεργειακό τομέα για τους Αμερικανούς επενδυτές, απάντησε επιγραμματικά πως τώρα είναι η ώρα. Επιχειρηματολογώντας στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η χώρα μας, με έμφαση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας πως έχουν ανοίξει την πόρτα στους επενδυτές και ειδικότερα οι Αμερικανοί επενδυτές είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συνοψίζοντας, τόνισε πως στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η χρήση φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου θα συνεχιστεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια και σημείωσε πως για τον λόγο αυτό το ενδιαφέρον αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών θα συνεχιστεί για καιρό στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF), είπε πως η Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος του και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην υλοποίησή του East Med, του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, επισήμανε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο Φόρουμ σύντομα με την ιδιότητα του παρατηρητή. Υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλιστεί ότι η κατασκευή του East Med θα προχωρήσει. Διέκρινε εξάλλου πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από την ιδιωτική βιομηχανία όσο και από τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή για την ανάπτυξη των έργων υποδομής του East Med όσο το δυνατόν γρηγορότερα