Το «πράσινο φως» για την δανειοδότηση της κοινοπραξίας του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP, με 1,5 δισ ευρώ, έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Την στρατηγική σημασία του αγωγού ΤΑΡ καταδεικνύει η έγκριση δανειοδότησης με 1,5 δισ του υπό κατασκευή έργου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα στην χθεσινή, πρώτη του για το 2018 συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 6,5 δισ ευρώ για 36 έργα σε 17 χώρες της ΕΕ και σχήματα στην Αφρική, στην Ασία και στην Λατινική Αμερική.

Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά από εκτεταμένες συζητήσεις το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τη χρηματοδότηση με 1,5 δισ του αγωγού ΤΑΡ που θα διέρχεται από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας για να καταλήξει στη Νότια Ιταλία όπου θα συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι το project αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου για το αέριο μια πρωτοβουλία που έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Υπουργών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως στρατηγικής σημασίας στοιχείο στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ (εντάσσεται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος -PCIs).

Η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει στην Ευρώπη αζέρικο αέριο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα έως το τέλος του 2017 το έργο ήταν ολοκληρωμένο κατά 65%.

Ο ΤΑΡ θα έχει μήκος περίπου 878 χλμ. αγωγός και θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το κόστος κατασκευής του αγωγού ανέρχεται συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ.