Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ενώ μέχρι και χθες η εικόνα που είχαν οι σύμβουλοι ήταν ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα δώσουν το παρών 5 έως 7 σχήματα – επενδυτές, χθες τελικά μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από 11 επενδυτές.

Ε, μέχρι τότε θα έχουν ξεχαστελι τα επικίνδυνα και τραγελαφικά της χιονοθύελλας, που αποκάλυψε τη γύμνια της εταιρείας σε μηχανήματα  και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει έκτακτα φαινόμενα. Έτσι δεν είναι;

Πρόκειται σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, τόσο για στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές δικτύων υποδομών αλλά και χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ δεν ανακοίνωσε την αναλυτική λίστα με τα ονόματα, κατόπιν σχετικής εισήγησης του συμβούλου του διαγωνισμού, της Goldman Sachs, όπως συνέβη και με τον διαγωνισμό για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Μετά την εκδήλωση του μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, τις επόμενες εβδομάδες θα εξεταστούν αναλυτικά τα δικαιολογητικά και οι φάκελοι των επενδυτών, προκειμένου μέχρι το τέλος Μαρτίου να καταρτιστεί και να ανακοινωθεί η short list με τα σχήματα και τους επενδυτές που θα προκριθούν για την τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών. Αφότου ανακοινωθεί η short list, θα ανοίξει το VDR του διαγωνισμού, με στόχο να φτάσουμε στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών το καλοκαίρι, το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο.

Η παρουσία πολλών εταιρειών στην πρώτη φάση του διαγωνισμού καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός, που θα αποτυπωθεί και στο τίμημα που θα επιτευχθεί για την πώληση του 49% με ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να διαθέτει δίκτυα μήκους 242 χιλιάδων χλμ, 240 υποσταθμούς υψηλής και 163 χαμηλής τάσης, ενώ το προσωπικό της φτάνει τις 6000 άτομα. Εξυπηρετεί 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές και καλύπτει ετήσια ζήτηση 43,194 GWh και 57.752 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3,926 MW. Σύμφωνα με το πενταετές business plan της ΔΕΗ, στο δίκτυο διανομής σχεδιάζονται επενδύσεις από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ που αφορούν τόσο σε έργα επαναληπτικού χαρακτήρα, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου, παραλλαγές και βελτιώσεις όσο και έργα ανάπτυξης παγίων του συστήματος όπως εξοπλισμοί, συστήματα εποπτείας και ελέγχου των δικτύων, αυτοματισμοί τηλεχειρισμοί κλπ. Και βέβαια μέσα σε αυτά τα έργα περιλαμβάνεται και το μεγάλο project της εγκατάστασης των 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών.

Πηγή: Capital.gr, του Χάρη Φλουδόπουλου