Την δημιουργία ενός εντελώς νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, την πρωτοβουλία Έξυπνη Χρηματοδότηση για Έξυπνα Κτήρια, ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης σε κτήρια κατοικιών πιο ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές μέσα από την έξυπνη χρήση των κοινοτικών πόρων, ως εγγύηση.

Το νέο αυτό εργαλείο μαζί με άλλες πρωτοβουλίες πολιτικών της ΕΕ για τα έξυπνα κτίρια αποσκοπεί στο να “ξεκλειδώσει” συνολικά κονδύλια ύψους 10 δισ ευρώ σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, από σήμερα μέχρι το 2020 για έργα που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση.

Υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να στηρίξει έως 220.000 θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην δημιουργία μιας αγοράς ανακαινίσεων για μικρές επιχειρήσεις, ύψους 120 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα περίπου 3,2 εκατ. οικογενειών στην Ευρώπη θα απαλλαγούν από την ενεργειακή φτώχεια.

Ο Επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα, Miguel Arias Cañete, καλωσόρισε την απόφαση του συμβουλίου της ΕΤΕπ, επισημαίνοντας ότι ο τομέας των κατασκευών και της οικοδομής αντιστοιχεί σε 40% της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερες επενδύσεις και αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει ώστε να μειωθεί το χάσμα. Σημείωσε ότι παράλληλα θα δημιουργηθούν τοπικά θέσεις εργασίας, θα μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια με την χρήση των κοινοτικών κονδυλίων με έξυπνο τρόπο, οικονομικά αποδοτικό. Πρακτικές λύσεις όπως αυτές που εγκρίθηκαν από την ΕΤΕπ, πρόσθεσε, υποστηρίζουν δυναμικά την μετάβασή μας σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και μας βοηθούν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το εργαλείο αυτό, κατέληξε, θα συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η χρήση των κοινοτικών κονδυλίων και θα πολλαπλασιάσει τον αντίκτυπο των επενδύσεων με πόρους της ΕΕ, θα βοηθήσει επίσης στο να μειωθεί το επενδυτικό ρίσκο στον κτηριακό τομέα, ενώ συνεισφέρει στην ανάπτυξη των έργων καθώς πολλά νοικοκυριά δεν έχουν τις ικανότητες και την δυνατότητα να στήσουν, να υλοποιήσουν και να χρηματοδοτήσουν φιλόδοξα έργα ενεργειακής απόδοσης.