(update) Την πραγματοποίηση μελέτης για τις αμοιβές των εργαζομένων στη ΔΕΗ συγκριτικά με τις αποδοχές ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών προβλέπει η νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας για τον όμιλο Δ.Ε.Η. που εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και αναμένεται να υπογραφεί σήμερα μεταξύ της διοίκησης και των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ.

Σύμφωνα με τις σχετικές επισημάνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το συνολικό επιπλέον κόστος για την επιχείρηση στη διάρκεια των τριών ετών φτάνει στα 78 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη θα γίνει από διεθνή οίκο που θα εξετάσει τις αμοιβές των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αποδοχές που εισπράττουν οι εργαζόμενοι ή ομοειδείς επιχειρήσεις. Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει κατά την περίοδο 2008 - 2009 από την διοίκηση Παναγιώτη Αθανασοπούλου, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται πως ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της μελέτης δεν θα θιγούν οι αποδοχές των ήδη εργαζόμενων.

Η νέα ΣΣΕ προβλέπει ακόμη ρυθμίσεις για την εργασία εξ αποστάσεως και επαναφορά επιδομάτων σε προηγούμενα επίπεδα.

 Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία προβλέπεται η δυνατότητα εφαρμογής της με πρωτοβουλία τόσο του εργαζόμενου όσο και της επιχείρησης και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Σε σχέση με τα επιδόματα προβλέπεται, τέλος, η καταβολή αναδρομικά (από τον Ιανουάριο του 2019) ειδικών επιδομάτων που είχαν περικοπεί κατά την περίοδο των μνημονίων σε όλο τον όμιλο, με κόστος που διαμορφώνεται στα 38 εκατομμύρια για την τριετία, η επαναφορά του τροφείου στα 6 Euro ημερησίως (είχε περικοπεί στα 4 Euro) και η καταβολή επιδόματος στύλου που καθορίζεται σε 5 % επί του μισθού για τους εναερίτες.

Η σύμβαση καλύπτει τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

ΓΕΝΟΠ: Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Το σύνολο των ρυθμίσεων της νέας τριετούς (2021-2024) συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ παρουσιάζει η ΓΕΝΟΠ μετά την υπογραφή της, σήμερα με τη διοίκηση της εταιρείας.

Η σύμβαση που εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ προβλέπει τα εξής:

- Καθιερώνεται πέραν των ισχυόντων και η χορήγηση 4 ημερών ασθένειας ετησίως από ιδιώτη γιατρό χωρίς να απαιτείται η πιστοποίησή της από τα αρμόδια όργανα του Ασφαλιστικού Φορέα.

- Συνομολογείται ο θεσμός της τηλεργασίας με τη διασφάλιση του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από τον ΚΚΠ/ΔΕΗ και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

- Μετά την επαναφορά του 33% των Ειδικών Επιδομάτων από την 1η Ιουνίου του 2020 στους δικαιούχους μισθωτούς με την ΕΣΣΕ ρυθμίζονται και τα αναδρομικά της περιόδου 1.1.2019 έως 31.5.2020 και θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις:

1η δόση μέχρι 30.06.2021

2η δόση μέχρι 31.12.2021

3η δόση μέχρι 30.06.2022.

Όσοι εργαζόμενοι αποχωρήσουν πριν την 30.6.2022 θα λαμβάνουν το δικαιούμενο ποσό κατά την αποχώρησή τους.

- Αναπροσαρμόζεται το Ημερήσιο Επίδομα Οδήγησης στο ποσό των 5 ευρώ ημερησίως.

- Αναπροσαρμόζεται ο υπολογισμός του Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας από τον 4 Μ.Κ. στο 2 Μ.Κ.

- Επεκτείνεται το Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών στους εργαζομένους των Υπηρεσιακών Μονάδων στο Νομό Φλώρινας.

- Θεσμοθετείται για πρώτη φορά Ειδικό Επίδομα Εξομάλυνσης από 1η Απριλίου 2021 σε ποσοστό 12% επί του 8 Μ.Κ. σε όσους εργαζομένους δεν λαμβάνουν επιδόματα.

- Από την υπογραφή της ΕΣΣΕ και εντεύθεν με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 η παροχή του ημερήσιου τροφείου 6 ευρώ θα χορηγείται στο προσωπικό του Ομίλου ΔΕΗ.

- Επιπλέον η Εταιρεία θα συνεχίσει να ασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων σε Ομαδικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας και Ζωής.

- Μέχρι την 31.12.2021 συμφωνείται να εκπονηθεί συγκριτική μελέτη με ομοειδείς Επιχειρήσεις για νέο Μισθολόγιο με στόχο να ενταχθούν σε αυτό οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. Σε περίπτωση όμως που η συγκριτική μελέτη εμφανίσει αρνητικές οικονομικές μεταβολές, αυτές δεν θα ισχύουν για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις Εταιρείες του Ομίλου.

- Επιπρόσθετα και για τους εργαζομένους της κατηγορίας Τ4/Α Εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ καθιερώνεται Επίδομα 5% επί του Βασικού Μισθού δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα που υφίσταται από το 1995 έως σήμερα.

-Αναπροσαρμόζονται μισθολογικά κλιμάκια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

- Ρυθμίζεται η αντιμετώπιση περιπτώσεων μακροχρόνιας ασθένειας.