Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1999 σημείωσε στη διάρκεια του περασμένου έτους η παγκόσμια βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, η εξέλιξη του περασμένου έτους ίσως θέτει προηγούμενο για την επικείμενη ανάπτυξη του κλάδου στο μέλλον. Ειδικότερα η ΙΕΑ αναφέρει ότι η παράδοση σχεδίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων και των πάρκων φωτοβολταϊκών, αυξήθηκε πέρυσι κατά 45%.

Η παραγωγική δυνατότητα της αιολικής ενέργειας διπλασιάστηκε στη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά σχεδόν 50%, υπερβαίνοντας τον προ της πανδημίας ρυθμό αύξησής της. Κινητήριος δύναμη για όλη αυτήν την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων δεν ήταν άλλη από την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή ενέργεια τόσο από πλευράς των κυβερνήσεων όσο και από τις επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να «χτίσουν πάνω σε αυτά τα πολλά υποσχόμενα δεδομένα», προωθώντας και εφαρμόζοντας πολιτικές που «ενθαρρύνουν την αύξηση των επενδύσεων στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, στις πρόσθετες υποδομές δικτύων τις οποίες απαιτούν αυτές οι μορφές ενέργειας αλλά και σε άλλες τεχνολογίας ανανεώσιμης ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιοενέργεια και γεωθερμική. Οπως τόνισε, «μια μαζική αύξηση της καθαρής ενέργειας είναι καίριας σημασίας γιατί θα δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να επιτύχει τους στόχους του για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα».

Στην καρδιά της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται η Κίνα, καθώς αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 40% της αύξησης αυτών των μορφών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και λίγα χρόνια. Η Κίνα είναι, άλλωστε, από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους προμηθευτές των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ όπως η σιλικόνη, το γυαλί, ο χάλυβας, ο χαλκός και πολλά άλλα βιομηχανικά υλικά. Την ίδια στιγμή, όμως, η Κίνα εξακολουθεί να έχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου σε ό,τι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων καθώς εξακολουθεί να κινεί μονάδες παραγωγής με γαιάνθρακα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έχει πάντως υποσχεθεί πως η χώρα του θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα το 2060. Η υπόσχεση εμπνέει προβληματισμό στους εμπειρογνώμονες θεμάτων ενέργειας, οι οποίοι προειδοποιούν τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο ότι θα χρειαστεί να αναπτύξει αρκετά προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μπορέσει να κλείσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια τις σχεδόν 600 μονάδες παραγωγής που λειτουργούν στη χώρα με γαιάνθρακα.

Πηγή: kathimerini.gr