Σε αναζήτηση μιας “φόρμουλας” που θα επιταχύνει την διαδικασία για την εγκατάσταση των “έξυπνων” μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί η τηλεμέτρηση σε όλους τους καταναλωτές.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ, Ν. Χατζηαργυρίου, το υπουργείο έχει ήδη στα χέρια του πρόταση που έχει επεξεργαστεί ο Διαχειριστής στην οποία αποτυπώνεται το πιο πρόσφορο επιχειρηματικό μοντέλο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης, την οποία μάλιστα είναι σε θέση να εκκινήσει μέσα στο τρέχον έτος.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του έργου των “έξυπνων” μετρητών, αφορά στην αντικατάσταση των περίπου 7,5 εκατ υφιστάμενων συμβατικών “ρολογιών” της ΔΕΗ από τα αντίστοιχα ευφυή συστήματα μέτρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο “Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων” για την εγκατάσταση 170.000 μετρητών στη χαμηλή τάση, για το οποίο η διαδικασία υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει καθώς υπάρχει νομική εμπλοκή στο στάδιο της κατακύρωσης κι αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ.

Μέχρι σήμερα ο διαγωνισμός αυτός θεωρείτο ότι θα αποτελούσε τον “οδηγό”, ενόψει του μεγάλου έργου της εγκατάστασης τουλάχιστον 6 εκατ “έξυπνων” μετρητών, πανελλαδικά, με προϋπολογισμό κοντά στο 1 δισ ευρώ. Αναμενόταν μάλιστα να αντληθούν τα πρώτα συμπεράσματα αλλά και η εμπειρία από την εκτέλεση του “μικρού” αυτού έργου, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη εφαρμογή της τηλεμέτρησης σε όλη τη χώρα.