Σε λίγες ώρες “κλείνει” η προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών από πλευράς ενδιαφερομένων επενδυτών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ολοκληρώνοντας την διαδικασία προς την αποκρατικοποίηση του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με επίκεντρο την διαμόρφωση του τελικού τιμήματος.

Ειδικότερα, έως τις 5 το απόγευμα τα δύο σχήματα που προκρίθηκαν μετά την πρώτη φάση (short list) θα πρέπει να έχουν υποβάλει τους φακέλους με το προσφερόμενο τίμημα, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα περιθώριο νέας παράτασης, δεδομένου ότι το θέμα του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, ενόψει και του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Νέα δεδομένα για την διαδικασία αναμένεται να διαμορφώσει η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε κοινό σχήμα με την Ισπανική Reganosa, αλλά και την Ρουμανική Transgaz, κάτι που θα κλειδώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού σήμερα θα υπάρξει σχετική κατάληξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί η κοινοπραξία των Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie, διαχειριστών του ιταλικού, του ισπανικού, του βελγικού και του ολλανδικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, αντίστοιχα, και η ισπανική Regasificadora del Noroeste (Reganosa), η οποία συμμετείχε μεμονωμένα στην πρώτη φάση.

Ωστόσο, ακολούθησε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη β΄ φάση της ρουμανικής Transgaz από κοινού με την ισπανική εταιρεία (δεύτερο σχήμα). Σημειώνεται ότι η Transgaz στην ουσία επανήλθε με σύμπραξη στον διαγωνισμό, καθώς συμμετείχε στην πρώτη φάση από κοινού με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου, την εταιρεία GRTgaz, με την οποία ωστόσο δεν πέρασε στην επόμενη φάση.

Πάντως, ρόλο-κλειδί εκτιμάται ότι θα παίξει η ενδεχόμενη είσοδος της EBRD στο δεύτερο σχήμα, καθώς αποτελεί στόχο η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων σχημάτων προκειμένου να οδηγήσει, αντίστοιχα, στο υψηλότερο δυνατό τίμημα για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ.

Στην περίπτωση αυτή το κατώφλι των 400 εκατ για το 66%, που επικράτησε, καθώς αποτελούσε το ποσό στο οποίο είχε καταλήξει η αζέρικη Socar κατά την προηγούμενη αποτυχημένη διαδικασία, θα ξεπεραστεί, με αισθητά βελτιωμένες προσφορές -κάτι που επιδιώκουν και οι δύο μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή ο όμιλος ΕΛΠΕ (35%) και το ΤΑΙΠΕΔ (31%). Να σημειωθεί ότι για το 2017 εκτιμάται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΣΦΑ θα αγγίξουν τα 200 εκατ και τα κέρδη μετά φόρων τα 94 εκατ ευρώ, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται σημαντικά assets, όπως ο σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα...

Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα επίσημη ανακοίνωση του ύψους των οικονομικών προσφορών, εντούτοις η πιθανή συμμετοχή της EBRD θα δώσει “σήμα” για την διαμόρφωση του τελικού τιμήματος.