Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία covid-19 αναμένεται να αυξήσει σε επίπεδο ρεκόρ την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, βασική αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου, αναφέρει σε έκθεσή τoy ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

"Εκτιμάμε ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής ανάκαμψης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, και τη συνέχιση της αύξησής τους στη συνέχεια", τονίζεται στην έκθεση.

"Από την αρχή της κρίσης της covid-19 πολλές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν σε μια καλύτερη ανοικοδόμηση, για ένα πιο υγιές μέλλον, όμως πολλές πρέπει να κάνουν τα λόγια πράξεις", επεσήμανε ο διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

"Οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προωθώντας τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και καταβάλλοντας πολύ περισσότερες προσπάθειες μετά την περίοδο ανάκαμψης προκειμένου να ωθήσουν τον κόσμο στον δρόμο προς την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050, ο οποίος είναι στενός αλλά ακόμη εφικτός αν δράσουμε τώρα", τόνισε ο ίδιος.