Το ύψος της εγκατεστημένης ισχύος ανά τεχνολογία, τον ελάχιστο αριθμό των ανταγωνιστικών διαδικασιών, την τιμή προσφοράς και το τέλος συμμετοχής καθορίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για το νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω δημοπρασιών.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ στην γνωμοδότησή της για την λειτουργία του νέου συστήματος με ανταγωνιστικές διαδικασίες (δημοπρασίες) για την επόμενη τριετία (2018, 2019, 2020), αναφέρει ότι η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς που μπορεί να δημοπρατηθεί είναι η εξής:

Για το έτος 2018
-Φωτοβολταικοί σταθμοί: 300 MW
-Αιολικοί σταθμοί: 300 MW
-Πιλοτικές κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες: 400 MW

Για το έτος 2019
-Φωτοβολταικοί σταθμοί: υπολειπόμενη ισχύς έτους 2018 + επιπλέον 300 MW
-Αιολικοί σταθμοί: υπολειπόμενη ισχύς έτους 2018 + επιπλέον 300 MW
-Πιλοτικές κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες:υπολειπόμενη ισχύς έτους 2018 + 400 MW

Για το έτος 2020
-Φωτοβολταικοί σταθμοί: υπολειπόμενη ισχύς έτους 2019 + επιπλέον 300 MW
-Αιολικοί σταθμοί: υπολειπόμενη ισχύς έτους 2019 + επιπλέον 300 MW.
Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς ορίζεται ως εξής:

A) Για την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία προσφορών:
-80 ευρώ/MWh για τις υπόχρεες σε λήψη άδειας παραγωγής φωτοβολταικές εγκαταστάσεις (ισχύς >1MWp).
-85 ευρώ/MWh για τις εξαιρούμενες από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής φωτοβολταικές εγκαταστάσεις με ισχύ έως 1 MWp.
-90 ευρώ/MWh για τους αιολικούς σταθμούς.

Οι ανωτέρω τιμές προσφοράς ισχύουν και για ειδικές διαδικασίες κατά περιοχή, δηλαδή μετά τη διασύνδεση ενός ή περισσότερων μη διασυνδεδεμένων νησιών καθώς και για περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα. Για την κάλυψη του περιθωρίου του ειδικού διασυνδετικού έργου «Σύνδεση Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος και Δίκτυο υψηλής τάσης Ν. Εύβοιας» η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς ορίζεται στα 80 ευρώ/MW, απομειωμένη κατά 1%.

Για τις πιλοτικές κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ορίζεται: η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υψηλότερων κατακυρωθέντων προσφορών σε κάθε μια από τις αμέσως προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές κατά τεχνολογία των αιολικών και των φωτοβολταικών εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 MW, απομειωμένη κατά 1%.

B) Για τις επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών. Για όλες τις κατηγορίες ορίζεται ως ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς η υψηλότερη κατακυρωθείσα προσφορά της διαδικασίας που έχει προηγηθεί για την κάθε κατηγορία απομειωμένη κατά 1%.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της ΡΑΕ, κρίνεται σκόπιμο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού να μην υπάρχει κατώτατο όριο τιμής προσφοράς για καμία ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Επίσης, το τέλος συμμετοχής στις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών θα ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ/MW, με ελάχιστο όριο συμμετοχής το ποσό των 1.000 ευρώ.