Δυναμικό «παρών» στον τομέα της ηλεκτροκίνησης οχημάτων δίνει η Ελλάδα, τόσο με την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων -είτε μέσω ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, όπως της γερμανικής Next e.GO Mobile, είτε από ελληνικές εταιρείες που προχωρούν σε συμπαραγωγή με εταιρείες του εξωτερικού, όπως η NK Trailers- όσο και με διεθνείς στρατηγικές εμπορικές συνεργασίες, όπως η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

Next e.GO Mobile

Όλο το σχέδιο της μεγάλης επένδυσης, άνω των 100 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το βράδυ σε ειδική εκδήλωση η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας Next e.GO Mobile.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες, θα εξοπλίσει τη χώρα μας με τεχνογνωσία και ταυτόχρονα θα την αναδείξει στη διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτρική κινητικότητα, καθώς θα υποστηρίζεται από ένα Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί και θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας έχουν διερευνήσει μεταξύ άλλων την Πάτρα, τον Βόλο αλλά και τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο κρατούν επτασφράγιστο μυστικό την τοποθεσία την οποία τελικά επέλεξαν για την κατασκευή του εργοστασίου.

Τρεις με τέσσερις περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε λιμάνι εξετάστηκαν στην «εκτεταμένη μελέτη σκοπιμότητας» που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Η Next e.GO Mobile ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή Gunther Schuh και απασχολεί σχεδόν 500 εργαζόμενους.

Ήδη κατασκευάζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα e.GO Life στη βιομηχανική περιοχή του Άαχεν.

Επιπλέον προωθεί δύο εκδόσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το e.GO Life Sport και το μοντέλο e.GO Life Cross. Η μικρή γερμανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων θεωρεί πως μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσω ενός διαφορετικού μοντέλου παραγωγής.

Η επένδυση που θα αδειοδοτηθεί με τη διαδικασία fast track, περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου παρουσίασε το e.GO Life, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ηλεκτροκίνησης και της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, μαζί με το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, ξεκίνησε μια πανελλαδική πρωτοβουλία συμμαχίας σε θέματα βιωσιμότητας με την ονομασία GlobalGreenGreece.

Το GlobalGreenGreece προορίζεται να αποτελέσει μια πλατφόρμα για ελληνικές, γερμανικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δεσμεύονται να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω βιώσιμων δράσεων υψηλού αντικτύπου.

Επιπλέον, η e.GO έχει ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία του πρώτου στο είδος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπειρίας Χρήστη (UEC) και την ερευνητική ανάπτυξη για εφαρμογές θερμού κλίματος (HCA).

Η εταιρεία έχει επίσης ξεκινήσει τη δημιουργία του δικτύου πωλήσεων και εξυπηρέτησης.

NK Trailers

Είσοδο στην ηλεκτροκίνηση πραγματοποιεί και η ελληνική NK Trailers Α.Ε., με την έναρξη της παραγωγής στο εργοστάσιό της στον Βόλο ηλεκτρικών λεωφορείων και ηλεκτρικών φορτηγών με εναλλάξιμους εξοπλισμούς και υπερκατασκευές.

Η εταιρεία έδωσε το «παρών» στην 85η ΔΕΘ, όπου και παρουσίασε τα εν λόγω νέα οχήματα που παράγει.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία πολλών δεκαετιών που διαθέτει στην παραγωγή τροχαίου υλικού για όλων των τύπων εμπορικά οχήματα και για στρατιωτικά οχήματα διοικητικής μέριμνας, η εταιρεία όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της, Κωνσταντίνος Ψαραδέλλης, μπαίνει στον 21ο αιώνα, την πράσινη ανάπτυξη και την ηλεκτροκίνηση δυναμικά και αποτελεί τη μοναδική ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.

Συγκεκριμένα, στη μονάδα της NK Trailers στον Βόλο έχει ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικών λεωφορείων σε συμπαραγωγή με τη Zonson Smart Auto, θυγατρική της ZTE, όπως και ηλεκτρικών φορτηγών σε συμπαραγωγή με τη Zebra, ήτοι -όπως σημειώνει ο κ. Ψαραδέλλης- η εταιρεία παράγει ηλεκτρικά οχήματα με άνω του 51% ελληνική προστιθέμενη αξία.

Σημειώνεται επίσης ότι για το ίδιο project συνεργάζεται και με εταιρείες από τη Βόρεια Ελλάδα για το ηλεκτρολογικό υλικό, τα καθίσματα και τους υαλοπίνακες των εν λόγω ηλεκτρικών οχημάτων.

Στην 85η ΔΕΘ η NK Trailers παρουσίασε τα αμιγώς ηλεκτρικά λεωφορεία που παράγει, μήκους 8,5 μέτρων (midi) και 12 μέτρων, όπως επίσης και δύο ηλεκτρικά φορτηγά με εναλλάξιμους εξοπλισμούς και υπερκατασκευές, τα οποία σύμφωνα με την εταιρεία ενδείκνυνται για χρήση από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Κοινότητες κοκ) για τη συλλογή απορριμμάτων, την κατασκευή-συντήρηση οδικών δικτύων, για τις ανάγκες των δημοτικών φωτισμών (καλαθοφόρο ηλεκτρικό φορτηγό) κοκ.

«Μέσω της πράσινης ανάπτυξης -καταλήγει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας- οι υπεραξίες μένουν στην ελληνική οικονομία και στο τέλος της ημέρας προσφέρεται σταθερή και μόνιμη δουλειά σε ελληνικά χέρια».

Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, η BYD, εισέρχεται στην ελληνική αγορά μέσω συνεργασίας με την ελληνική Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, που είναι ο εισαγωγέας της.

Σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση της κινεζικής μητρικής για την εν λόγω συνεργασία της, η οποία είχε γνωστοποιηθεί αρχικά στα τέλη του φετινού Απριλίου, οι πρώτες παραδόσεις των ηλεκτρικών οχημάτων της στην ελληνική αγορά είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του 2022 και θα ξεκινήσουν από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, δηλαδή από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της στη χώρα μας θα προσφέρονται και όλες οι αναγκαίες after sales υπηρεσίες και στην γκάμα των επαγγελματικών οχημάτων και φορτηγών θα περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι και οι εκδόσεις.

«Επιλέξαμε την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ ως συνεργάτη μας για τα eTrucks στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους στη διανομή και την κατασκευή που σχετίζεται με την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία μετρά 99 χρόνια. Είναι ευρέως αναγνωρισμένοι ως γνώστες της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ελληνικής αγοράς και η γνώση τους για την αγορά, τους καταναλωτές και η υποστήριξη που μπορούν να παράσχουν, τους καθιστά τον ιδανικό συνεργάτη για την BYD» δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της BYD Europe, Isbrand Ho.

Από την πλευρά της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ο Πέτρος Πλακάκης, business unit manager, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποτελούμε τον επίσημο εισαγωγέα των eTrucks και eVans της BYD στην Ελλάδα, γεγονός που μας επιτρέπει να προσφέρουμε μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών προτάσεων στους πελάτες μας που είναι ευαισθητοποιημένοι γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από το δίκτυό μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα προσφέρουμε υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες και υποστήριξη στους εταιρικούς πελάτες μας που επιζητούν τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη μέγιστη αξιοποίηση του στόλου τους».

Πηγή: Εφημερίδα "Ναυτεμπορική"