Τους νέους κανόνες που θα οδηγούν σε πιο αποτελεσματικό ανταγωνισμό και καλύτερες τιμές στην αγορά υπέρ των καταναλωτών, ενέκρινε η Επιτροπή για την βιομηχανία και την ενέργεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η υιοθέτηση κανόνων και μέτρων για καλύτερες συνθήκες στην αγορά ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές και ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ.

Όπως επισήμανε χθες η Επιτροπή χρειάζονται τροποποιημένες προτάσεις για την ενίσχυση και την προστασία των καταναλωτών καθώς και η θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση ενεργειακών ελλείψεων.

Ειδικότερα δίνεται έμφαση στα εξής:
-Εργαλεία σύγκρισης των ενεργειακών προμηθευτών, διαφάνεια στους λογαριασμούς και στα συμβόλαια.
-Μέτρα που θα βοηθούν τους καταναλωτές οι οποίοι παράγουν την δική τους ηλεκτρική ενέργεια.
-Περιφερειακή συνεργασία κατά τη διάρκεια κρίσεων στο ηλεκτρικό σύστημα, λόγω φυσικών καταστροφών ή επιθέσεων.
-Περισσότερος ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών και μικροί παραγωγοί ενέργειας καθώς και σχέδια για την αντιμετώπιση ελλείψεων κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Η Επιτροπή τροποποίησε τέσσερις νομοθετικές προτάσεις της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, που αποτελούν μέρος του αποκαλούμενου Καθαρού Ενεργειακού Πακέτου και βρίσκονται πολύ κοντά στην ενεργειακή ένωσης της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ. Μόλις η Ολομέλεια επιβεβαιώσει την εντολή για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς της ΕΕ.