Μείωση του κόστους από την χρήση πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών, το οποίο ανέρχεται σε 700-800 εκατ. ετησίως, αναμένεται να επέλθει με την διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών με το ηπειρωτικό σύστημα ή μέσω της χρήσης ΑΠΕ, επισήμανε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο συνέδριο «Έξυπνα Νησιά και Έξυπνες Μικρές Πόλεις», αναφέρθηκε στην στρατηγικής σημασίας διασύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο και την ανάπτυξη των ΑΠΕ όπου δεν μπορεί να γίνει διασύνδεση, μειώνοντας τόσο τη ρύπανση όσο και τα κόστη (ΥΚΩ) από την χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή τους.

Έκανε λόγο για έργα διασυνδέσεων που μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων έχουν σήμερα δρομολογηθεί, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων, με την πρώτη φάση να βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας και την δεύτερη να ακολουθεί καθώς και την επερχόμενη σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ανοίγει ο δρόμος για να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα σε νησιά που δεν μπορούν να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο, δημιουργώντας συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας, όπως είναι τα καινοτόμα έργα σε Τήλο, Ικαρία, Άη Στράτη.

Σημείωσε ότι θα υπάρξει συνδυασμός μεγάλων τομών στις υφιστάμενες υποδομές με πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας κι αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει από τον ΑΔΜΗΕ μέσα από τρία στρατηγικά έργα:

-Τους έξυπνους μετρητές τόσο για παραγωγούς όσο και για καταναλωτές

-Τα έξυπνα Κέντρα Ελέγχου σε κάθε νησί

-Την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την προώθηση νέων εφαρμογών στην ηλεκτρική αγορά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί το βασικό πλαίσιο των αρχών, της λειτουργίας και των κανόνων διαχείρισης των Έξυπνων Νησιών και θα ακολουθήσει από τη ΡΑΕ προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση πρωτοποριακών έργων.