Έως το τέλος του Απριλίου 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ειδική μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ στην οποία θα περιλαμβάνεται η επιλογή των δύο νησιών, στα οποία θα αναπτυχθεί το έργο των ειδικών, πιλοτικών “έξυπνων” νησιών.

Ιδιαίτερης σημασίας το έργο των πιλοτικών “έξυπνων” νησιών, καθώς θα αποτελέσει πρότυπο για εφαρμογή αντίστοιχων λύσεων σε άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ήδη ο Διαχειριστής, ως λειτουργός του ηλεκτρικού συστήματος των μη διασυνδεδεμένων με το ηπειρωτικό σύστημα νησιών, έχει προχωρήσει σε μια πρώτη επιλογή, καταλήγοντας στα 5 ενδεδειγμένα για το project νησιά: Αμοργός, Αστυπάλαια, Πάτμος, Σκύρος και Σύμη.

Από αυτά δύο θα προκριθούν, ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από την ΡΑΕ για την υποβολή προσφορών που θα αφορούν στην υλοποίηση των έργων, ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.

Στόχος των πιλοτικών αυτών έργων είναι να αυξηθεί σημαντικά η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε ποσοστό άνω του 60% ετησίως στο σύνολο της ζήτησης του κάθε συστήματος, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η κατάλληλη λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και υποστηρίζοντας την περιβαλλοντική προστασία.

Η μετατροπή των δύο αυτών νησιών σε “έξυπνα” συνίσταται στην δημιουργία υβριδικών σταθμών με μονάδες ΑΠΕ, που θα συνδυάζονται με το κατάλληλο σύστημα αποθήκευσης και το αντίστοιχο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης (μέσω τεχνολογιών “έξυπνων” δικτύων κτλ).

Οι βασικοί στόχοι αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος είναι:

-Η δημιουργία υβριδικού σταθμών με ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσής τους.
-Η επιλογή μιας βιώσιμης λύσης, δηλαδή να μην υπάρχει αύξηση του συνολικού κόστους στο νησί αλλά και να καθίσταται ελκυστική η συγκεκριμένη επένδυση.
-Η διασφάλιση της ασφάλειας παροχής ηλεκτρισμού.
-Η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων για την θερμική παραγωγή.
-Η απόκτηση νέας εμπειρίας για τον Λειτουργό του νησιού (τον ΔΕΔΔΗΕ), ώστε να αναπαραγάγει την λύση σε άλλα νησιά.

Στην κατεύθυνση αυτή στο στρατηγικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός για τα πιλοτικά “έξυπνα” νησιά και η διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του σημαντικού αυτού έργου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ως Λειτουργός του ηλεκτρικού συστήματος των μη διασυνδεδεμένων νησιών, έχει δεσμευτεί μέσα στα επόμενα χρόνια και έως το 2020 να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα μετατρέψουν τα “έξυπνα” νησιά από όραμα σε πραγματικότητα.