Την εκτίμηση ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριο) εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Όπως είπε, τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα μας (που επηρεάζει καθοριστικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής) βασίζονται στο μοντέλο month ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα. Έτσι τον Νοέμβριο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν επειδή βασίστηκαν στις υψηλές τιμές του αερίου για τον Οκτώβριο ενώ τον Δεκέμβριο, όπως είπε, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες. Αντίθετα δεν υπάρχουν προβλέψεις για μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Για τις τιμές λιανικής ανέφερε ότι οι προμηθευτές μετακυλίουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εφόσον έχουν ρήτρες, διαφορετικά όπως ανέφερε θα είχαν χρεωκοπήσει. Σημείωσε ότι η ΡΑΕ εξετάζει πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές ενώ τόνισε πως παρά τις αντιδράσεις η Αρχή θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμούς και τις αιτήσεις προσφοράς ρεύματος (η σχετική απόφαση αναμένεται αύριο) καθώς και για την κατάργηση υπό προϋποθέσεις της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών.